[Windows Explorer Prob.] Explorer opens each folder in a new window

Discussion in 'Software Q&A' started by //siddhartha//, Jul 7, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    I know on hearing the topic, most of you might suggest going to "Tools" menu and then change settings in "Folder Options" to view folders in same window. I tried both options by clicking each individually and applying settings. But it did not work.. Could anyone have a better answer and hopefully, a solution?

    >> Siddhartha (http://sidroy.wordpress.com/ )
     
  2. JGuru

    JGuru Well-Known Member

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Space-time continuum
    Actually the solution you gave should work. Since that's the way to make these
    changes. Otherwise you have to edit the Registry & do some tweaking.
     
  3. Vishal Gupta

    Vishal Gupta Microsoft MVP

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    5,173
    Likes Received:
    121
    Trophy Points:
    0
    Location:
    AskVG.com
    Open regedit and goto:

    HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell

    In right-side pane, Delete the Default Value. After deleteing it'll show the value as Value not set.

    I hope it'll work! :)
     
  4. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    Sorry, but both methods did not work.. any alternate way??? plz..
     
  5. Vishal Gupta

    Vishal Gupta Microsoft MVP

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    5,173
    Likes Received:
    121
    Trophy Points:
    0
    Location:
    AskVG.com
    U can do one thing more!

    Goto: Tools -> Folder Options and in File Types tab, select Folder and click on Advanced button.
    Then select Open in Actions section and click on Set Default button.
     
  6. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    Sorry but this did not work too.. actually now i remember i did some settings in the "Folder" option of File Types subsection. Could you help me in setting everything right?? How to set things back to default?? All settings...

    >> Siddhartha (http://sidroy.wordpress.com/ )
     
  7. Vishal Gupta

    Vishal Gupta Microsoft MVP

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    5,173
    Likes Received:
    121
    Trophy Points:
    0
    Location:
    AskVG.com
    Copy/paste following code in Notepad and save the file with .REG extension. Then run the file, it'll merge the code into ur registry!

    Code:
    Windows Registry Editor Version 5.00
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder]
    @="Folder"
    "EditFlags"=dword:000003d2
    "TileInfo"="prop:Size"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\DefaultIcon]
    @=hex(2):25,53,79,73,74,65,6d,52,6f,6f,74,25,5c,53,79,73,74,65,6d,33,32,\
      5c,73,68,65,6c,6c,33,32,2e,64,6c,6c,2c,33,00
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell]
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore]
    "BrowserFlags"=dword:00000022
    "ExplorerFlags"=dword:00000021
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\command]
    @=hex(2):25,53,79,73,74,65,6d,52,6f,6f,74,25,5c,45,78,70,6c,6f,72,65,72,\
      2e,65,78,65,20,2f,65,2c,2f,69,64,6c,69,73,74,2c,25,49,2c,25,4c,\
      00
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec]
    @="[ExploreFolder(\"%l\", %I, %S)]"
    "NoActivateHandler"=""
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\application]
    @="Folders"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\ifexec]
    @="[]"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\explore\ddeexec\topic]
    @="AppProperties"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open]
    "BrowserFlags"=dword:00000010
    "ExplorerFlags"=dword:00000012
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\command]
    @=hex(2):25,53,79,73,74,65,6d,52,6f,6f,74,25,5c,45,78,70,6c,6f,72,65,72,\
      2e,65,78,65,20,2f,69,64,6c,69,73,74,2c,25,49,2c,25,4c,00
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec]
    @="[ViewFolder(\"%l\", %I, %S)]"
    "NoActivateHandler"=""
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\application]
    @="Folders"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\ifexec]
    @="[]"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell\open\ddeexec\topic]
    @="AppProperties"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex]
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ColumnHandlers]
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ColumnHandlers\{0D2E74C4-3C34-11d2-A27E-00C04FC30871}]
    @=""
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ColumnHandlers\{24F14F01-7B1C-11d1-838f-0000F80461CF}]
    @=""
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ColumnHandlers\{24F14F02-7B1C-11d1-838f-0000F80461CF}]
    @=""
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ColumnHandlers\{66742402-F9B9-11D1-A202-0000F81FEDEE}]
    @=""
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ColumnHandlers\{F9DB5320-233E-11D1-9F84-707F02C10627}]
    @="PDF Column Info"
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ContextMenuHandlers]
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\DragDropHandlers]
    
    [HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\PropertySheetHandlers]
    
    
    Hope it'll help U! :)
     
    Last edited: Jul 11, 2006
  8. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    Yaar..again disappointment.. Info was added to the registry yet no change...

    Now???
     
  9. Vishal Gupta

    Vishal Gupta Microsoft MVP

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    5,173
    Likes Received:
    121
    Trophy Points:
    0
    Location:
    AskVG.com
    Very strange! :confused:
    I'll search for the solution & will let u know about it asap... :)
     
  10. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    Couldn't you suggest something that can help me Delete all entries in the Folder type and create new one which becomes the Default when I doublew click on any folder??
     
  11. Vishal Gupta

    Vishal Gupta Microsoft MVP

    Joined:
    Jul 28, 2005
    Messages:
    5,173
    Likes Received:
    121
    Trophy Points:
    0
    Location:
    AskVG.com
    OK!
    U can do one thing.
    In regedit, goto:

    HKEY_CLASSES_ROOT\Folder

    and delete the Folder key. Now again follow my previous post.
     
  12. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    May be this problem is never gonna be rectified. Any other ways and means??
     
  13. gary4gar

    gary4gar GaurishSharma.com

    Joined:
    May 21, 2005
    Messages:
    4,094
    Likes Received:
    24
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Jaipur
    re install xp via upgrade window:D
     
  14. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    Ya sure.. may be that's what I would do 4 such a small prob.. Come on.. There must be a way out.. Otherwise, I can see the whole host of things I would need to reinstall again.. I don't think I need 2 upgrade, 'coz I hve the latest Win XP with SP2 and with all updates installed
     
  15. kl_ravi

    kl_ravi New Member

    Joined:
    Dec 29, 2003
    Messages:
    247
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    ತುಮಕೂರು, ಕರ್ನಾಟಕ
    Have you tried running GPEDIT.MSC and searching through it ...
    Or a thrd party tool like X-Setup.
    I will post a suggestion soon ...
     
  16. blueshift

    blueshift Wise Old Crow

    Joined:
    Apr 17, 2005
    Messages:
    1,227
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Inside the Pixel
    Run 'regedit'.
    Navigate to hk_classes_root\directory\shell
    right click on 'default' , selet 'modify'
    Type in 'None' without parentthesis.

    Try this:
    I assume that you know how to modify filetypes through Folder Options.

    Navigate to File or File Folder or both. Then Click Adnavced. Create a new entry named Open. then in the Application used to perform action textbox put this value with as shown including double quotes:
    Appy it!
     
    Last edited: Jul 17, 2006
  17. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    maybe my PC is not in a mood to change.. Nothing happened.. Anyways, thanks 4 those suggestions @blueshift .. It was something very near to the solution.. Is there any alternative to this?
    Secondly, @kl_ravi, gpedit.msc works only in Win Xp.. Try it for Win XP SP2 with all updates and it won't start the Group Policy Editor...
     
  18. sakumar79

    sakumar79 Active Member

    Joined:
    Nov 28, 2004
    Messages:
    2,441
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Madurai
    gpedit.msc works for WinXP PRO edition with or without SP2... gpedit.msc does not work for WinXP HOME edition. Is that what you have?

    Arun
     
  19. OP
    OP
    //siddhartha//

    //siddhartha// Stabbing my shoe

    Joined:
    Jan 25, 2005
    Messages:
    306
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ahmedabad
    Yes..I possess Xp SP2 Home may be I was mistaken.. But i can be started from the Control Panel right...
     
  20. sakumar79

    sakumar79 Active Member

    Joined:
    Nov 28, 2004
    Messages:
    2,441
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Madurai
    Nope... It is one of the features missing in Home Edition. Group Policies, Easy Security handling (in Home, you need to enter Safe mode to edit Security Settings), IIS, etc...

    Try to download http://windowsxp.mvps.org/reg/samefolderwindow.reg and merge with registry... See if it helps... Or, in registry, (HKCR is HKey Classes Root), HKCR\Directory\shell\(default) should always be "none" and
    HKCR\Folder\shell\(default) should always be "value not set"

    Arun
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page