How to Degauss monitor?

Discussion in 'Hardware Q&A' started by Desmond David, Sep 8, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Desmond David

    Desmond David Destroy Erase Improve

    Joined:
    Apr 9, 2005
    Messages:
    5,782
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Pune
    Can anyone tell me how to degauss my monitor? My monitor shows up as default monitor in the Display Settings. Originally it is a Vintron 15'' monitor, but has no option to do so.

    Also, can you tell me if there is a software to do so?
     
  2. Anand_RF

    Anand_RF New Member

    Joined:
    Jan 23, 2006
    Messages:
    183
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Uranus
    You don't need software. You can do it through monitor buttons. Goto the menu and goto a section which MAY be named special or misc. You'll find the degauss option there.
     
  3. OP
    OP
    Desmond David

    Desmond David Destroy Erase Improve

    Joined:
    Apr 9, 2005
    Messages:
    5,782
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Pune
    My monitor doesnot have a menu button. It simply has the buttons to select the various options and a +/- button to adjust. So everything has to be adjusted from the front of the monitor itself.
     
  4. Third Eye

    Third Eye gooby pls

    Joined:
    Apr 2, 2006
    Messages:
    4,293
    Likes Received:
    58
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Not very far from you
    Your monitor doesnot have menu button ?
    You can also degauss via driver,tell me what do you have chipset or graphic card.
     
  5. OP
    OP
    Desmond David

    Desmond David Destroy Erase Improve

    Joined:
    Apr 9, 2005
    Messages:
    5,782
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Pune
    I have onboard Intel i82810 graphics.
     
  6. Third Eye

    Third Eye gooby pls

    Joined:
    Apr 2, 2006
    Messages:
    4,293
    Likes Received:
    58
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Not very far from you
    You can degauss via driver properties,check the degausss in driver properties,you will find it.
     
  7. ilugd

    ilugd Beware of the innocent

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    if you only have options and +/- buttons, you can degauss by a combination of the buttons. Try the brightness and contrast buttons together. Or try experimenting with combinations (or RTFM)
     
  8. OP
    OP
    Desmond David

    Desmond David Destroy Erase Improve

    Joined:
    Apr 9, 2005
    Messages:
    5,782
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Pune
    There isnt any option to in the driver properties.

    Can anyone suggest any software that can invoke my motherboard to do it?
     
  9. Third Eye

    Third Eye gooby pls

    Joined:
    Apr 2, 2006
    Messages:
    4,293
    Likes Received:
    58
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Not very far from you
    Check the drive properties throughly,you will find it.
     
  10. Pathik

    Pathik Google Bot

    Joined:
    Aug 28, 2005
    Messages:
    9,747
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    0
    Only a physical degauss wd do good.. Not thru ne software
     
  11. shaunak

    shaunak Tux Fan

    Joined:
    Mar 5, 2004
    Messages:
    1,218
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    Get intel's latest drivers. Go to graphic properties. navigate around the menus you will surely find it.
     
  12. sysfilez

    sysfilez Welcome To The Jungle

    Joined:
    Jul 24, 2006
    Messages:
    639
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Living in a garbage can.
    yes try do it physically.
     
  13. PCWORM

    PCWORM UBERGEEK

    Joined:
    Dec 2, 2005
    Messages:
    398
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oxford of da east
    If u have an LG Monitor then the degauss button is there in the settings display
    of the monitor.....i think there is no medium of Degaussing by the help of any software or latest drivers..
     
  14. return_of_vengeance

    return_of_vengeance New Member

    Joined:
    Aug 16, 2006
    Messages:
    176
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    i think as u have an old monitor it must not be supporting the degauss function.
    but as ilugd told try some combinations of keys or if u have its booklet refer it.
     
  15. OP
    OP
    Desmond David

    Desmond David Destroy Erase Improve

    Joined:
    Apr 9, 2005
    Messages:
    5,782
    Likes Received:
    80
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Pune
    My Uncle tells me this trick:
    To degauss a Monitor, keep it cold (such as by keeping it off overnight). When you put it on the next day in the same state, the monitor automatically gets degaussed.

    What do you think (or say)?
     
  16. ilugd

    ilugd Beware of the innocent

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Well, logically it shouldn't, but maybe if you do it in faith, it should happen. ;-)
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page