Problem with booting (BIOS)

Discussion in 'Software Q&A' started by Saharika, Dec 10, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Saharika

    Saharika New Member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Well
    the problem is when i boot the computer it doesnt boot up gives the mesage
    BIOS ROM CHECK SUM ERROR
    DETECTING DRIVE A
    INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER

    what is the problem with the computer?
    The computer some times restart pressing that reset button again and again
    i manually change the bois setting once but didnt work
    does any body has efficient solution for it.
     
  2. klinux

    klinux New Member

    Joined:
    Sep 25, 2004
    Messages:
    625
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    try these .

    - turn pc off , remove power cord
    - remove the cmos battery from m/b and reseat it
    - else if u have ur m/b manual , follow instructions for clearing cmos with jumpers (this is unique for diff models of m/b)
    - once u reset cmos , go to bios and change boot sequence to boot from hard disk
    - if u get the same error msg again , replace the battery with new one . remember to check the battery model number and take the old one along with u so there is no mix up
     
  3. OP
    OP
    Saharika

    Saharika New Member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    well

    well thanks for alleast tryin go help
    i remember ur long post on tha 100ways ...
    a nyway i did manually search search it says the bois is currupt and so
    well here was a good solution
    http://support.octek.com.au/FAQ/faq_0007.htm
    wll i think that sums it all and i need to replace my bios in conclusion
    these computer are supermachine if wirk fine other wise they are the tin box that sucks money :eek:
    never mind
    thks for help
     
  4. GNUrag

    GNUrag FooBar Guy

    Joined:
    Jun 22, 2004
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Interwebs
    Try this:
    Post your queries in proper section. We have a Q&A section for these specific things.
     
  5. vysakh

    vysakh New Member

    Joined:
    Sep 1, 2004
    Messages:
    860
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Old trafford
    i think this was the problem i had on my first week of using a computer
    there is some floppy disk in the drive. remove it and restart
     
  6. it_waaznt_me

    it_waaznt_me Coming back to life ..

    Joined:
    Nov 30, 2003
    Messages:
    2,023
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    38
    Location:
    A bit closer to heaven
    Ohho .. The link given by you Saharika is killing mosquito with a cannon ..

    All you need to do is just replace your CMOS battery with a new one as this is flushed out .. Dont flash the bios with the BIN file given on the server ..
     
  7. OP
    OP
    Saharika

    Saharika New Member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I tried but didnt help at all.I think the whole board need to be replace i am fiding difficulty in fiding the right model of BOIS
    it says it is
    2a6i1PCA(TL-SI21)
    WINBOND-29/01/2000
    i am not being able to find the program for this can some body help.
    an yway for gnu i think i the answer matter than other things
    an yway sorry
     
  8. technoteen

    technoteen New Member

    Joined:
    Oct 9, 2004
    Messages:
    149
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Nagpur
    dont flash your motherboard if its was working fine

    go to the advanced options in your bios settings, there disable the system bios cacheable option and also flush your system memory as said in above posts
     
  9. swatkat

    swatkat Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2004
    Messages:
    2,060
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Shimoga/ಶಿವಮೊಗ್ಗ
    i have HEARD (not sure if this is true,correct me if i am wrong) that,if the crystal oscillator in mobo gets damaged then also we get the "check error" as in the case of flushed out CMOS Battery.
     
  10. GNUrag

    GNUrag FooBar Guy

    Joined:
    Jun 22, 2004
    Messages:
    1,246
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Interwebs
    I did not understand what you meant by this !!!! could you care to explain a little bit....
     
  11. Ethan_Hunt

    Ethan_Hunt New Member

    Joined:
    Jun 26, 2004
    Messages:
    5,219
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bombay, India
    Well I suppose She Meant That Answers Of The People matters More Than Posting In The Right or Wrong section (Atleast That is what i could figure out.....So Saharika Correct me if i was wrong :D )......And the "Anyway Sorry" Stuff i need not explain Mate.....Cause that U can figure it out for urself now mate.....Anyways Peace Out..... 8)
     
  12. OP
    OP
    Saharika

    Saharika New Member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    EXCATLY.
    I THINK I WOULD BE BETTER TO SAY IT ONLY.
    MORE OVER IT WAS URGENT FOR ME AND I DIDNT CARED FOR THE ROOM AND GENERAL MEANS GENERAL SO I THINK MY CMOS ERROR CAN ALSO ACCOMODATE IN THAT GENERAL IN IT DIDNT THEN SORRY
    I SAW THAT STICKY POST FROM MR BAT SO SORRY
    AND THERE WERE 2 MEMBER AT THAT TIME IN WHOLE FORUMAND THAT ALSO IN GENERAL ROOM
    BUT STILL HAVE TO BUY NEW BIOS SO NO HELP NEVER MIND
    tks
    saha
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page