why i get this message before startup.please post your suggestions.

Discussion in 'Hardware Q&A' started by quan chi, Jul 24, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. quan chi

    quan chi mortal kombat

    Joined:
    Jul 20, 2006
    Messages:
    1,888
    Likes Received:
    19
    Trophy Points:
    38
    hi guys.

    well now whenever i switch on my pc i am always greeted by this message.



    it used to occur previously also(i mean it started this month but initially it was very very rare) .but i now get frequent this message.please help.

    nothing is overclocked.

    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  2. hell_storm2006

    hell_storm2006 New Member

    Joined:
    Aug 25, 2008
    Messages:
    587
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata, Nagpur, Pune
    Your CMOS battery has gone dead replace it with a new one and everything will work fine! :)
     
  3. OP
    OP
    quan chi

    quan chi mortal kombat

    Joined:
    Jul 20, 2006
    Messages:
    1,888
    Likes Received:
    19
    Trophy Points:
    38
    thanks what will be cost of one.
     
  4. TheHumanBot

    TheHumanBot Member

    Joined:
    Sep 6, 2008
    Messages:
    834
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Gujarat, India
    around 20 to 30 Rupees
     
  5. pimpom

    pimpom Active Member

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Messages:
    1,357
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Hell_storm is right in that it is probably due to a dead CMOS battery. However, sometimes it's caused by a corrupt BIOS and can be corrected only by flashing the BIOS, sometimes not even then.

    Replacing the battery is an easy and inexpensive way to find out.

    The cost of a battery varies widely from place to place. I've bought them at prices from Rs.5 to 40.
     
  6. Disc_Junkie

    Disc_Junkie Call me D_J!

    Joined:
    Nov 22, 2008
    Messages:
    865
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Even I get exactly the same error sometimes. To correct it I imply press F1, change the date and time, and then go to Advanced System configuration>>Hardware Monitor>> and enable the fan control. After that I ave the change and restart and on the net boot the message in gone. :D
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page