Really Frustated Computer hardware problem , I will become mad.

Discussion in 'Hardware Q&A' started by max_demon, Jul 7, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    I have a wierd problem with my pc , everytime after 5-10 mins it freezes like hell , only symptom is the HDD activity led is brightly on. and this happnes in random .

    I have also noted that whenever i run any game or any browser , the same problem happnes.

    even ms office and photoshop are freezing .

    also have a note : i dont get any bsod / restart / fatal error . IT JUST FREEZES.

    Tried running pc without CD Drive , TV tuner and useless crap . Still the problem is there.

    cant install any new os as i dont have optical drive now,

    when i was creating the same thread in pc , it crashed !

    please help me to identify which part has problem . i will replace it .

    but please dont suggest replacing whole system as i need just temperory solution , i am making another rig to replace the crapbox
     
  2. rhitwick

    rhitwick Democracy is a myth

    Joined:
    Apr 20, 2004
    Messages:
    2,866
    Likes Received:
    48
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Kolkata
    Have you tried loggin into Safe Mode?
    If not, try logging into safe mode and disable as many services (which starts at win log on) as possible.
    Restart ur pc and log into normal mode and try executing ur jobs.

    B/W, can u plz post ur config?
     
  3. OP
    OP
    max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    512 mb ram , 2.4 GHz AMD Athlon 64 3500+ , 8400 GS ,
     
  4. NucleusKore

    NucleusKore TheSaint

    Joined:
    Jun 19, 2004
    Messages:
    3,435
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Antigua
    You'll have a head crash (I meant of the hard disk :p ) sooner or later. back up your data and get your hard disk replaced.
     
  5. OP
    OP
    max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    cant back up , my external hdd doesnt gets detected in computer
     
  6. pimpom

    pimpom Active Member

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Messages:
    1,357
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    It could one of a number of things. Here are a few suggestions:

    1. Run a surface scan of your hard disk.

    2. Pull out the RAM, clean the contacts and reinsert it firmly.

    3. Run memtest86.

    4. Check all connections. If you're using a SATA HDD, make sure the power connector is OK. Many of those early 4-to-15 pin adapters are very unreliable.
     
  7. OP
    OP
    max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    whenever i try to scan hard disk / even windows disc scan , it hang
     
  8. als2

    als2 New Member

    Joined:
    Jul 6, 2006
    Messages:
    167
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    your hard disk is dying .same thing happened with me so RMA if in warranty.

    or else user HD Tune to find about the health of ur hard disk
     
  9. pimpom

    pimpom Active Member

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Messages:
    1,357
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Did you try the two suggestions I made regarding your RAM?

    You could also try to scan your HDD in DOS mode. Or with your hard disk's manufacturer's disk checking utility, such as Seagate's Disc Wizard. Or Spinrite.
     
  10. OP
    OP
    max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    humm.... removed , some usb devices it worked . pc on for 3 hrs.

    Still i cant boot in memtest86 or Segate disc check utility . i have to keep disconnecting Optical drive else system fails at startup .

    I have Segate 500 GB 7 months old , RMA'd 3rice in 3 months
     
  11. uday9484

    uday9484 New Member

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    i also had similar situation , i changed rams twice and found one of the slot is culprit , its even crushed one of ram, now using one slot only even though i had 2 rams.
    problem got rectified but repeated same after few months ,i cleaned the slot and its ok for time beeing
    and also do clean slots ,i don't think u left that one

    strange thing is even though it used to freezes like hell , it doesnt hang at the time of dos disk scan(i do supect hdd also but it is not one)
     
  12. OP
    OP
    max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    i have scanned and found no problems in the disc i have done a chkdsk /f .

    btw uday9484 which type of ram u have? i may be needing one if it is 512 mb ddr400
     
  13. uday9484

    uday9484 New Member

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    i had ddr333 and that to 256mb
     
  14. icebags

    icebags Well-Known Member

    Joined:
    May 10, 2008
    Messages:
    1,789
    Likes Received:
    48
    Trophy Points:
    48
    did u try booting in safe mode and do as rhitwik suggested ?
    > try running some apps/ leaving the computer idle for 1-2 hrs at safe mode.
    > open pc chassis and re assemble the parts after wiping ther contacts with a clean dry cloth.
    > monitor temperature of components (cpu/ chipset/ram/hdd) in normal mode till it hangs.
    > run a thorough anti virus scan of possible (avg and avast).
    > check computer device manager and check for any alarm. if any device is not properly installed, uninstall it and reinstall it with proper drivers.
    > make sure if any of ur newly installed devices causing this prob ? make sure all devices got their proper and latest drivers.

    just check these :)
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page