Problem with audio playback

Discussion in 'Software Q&A' started by faraaz, Nov 26, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. faraaz

    faraaz Evil Genius

    Joined:
    Oct 31, 2004
    Messages:
    688
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    Hi, as of two hours ago I'm getting a weird problem with my laptop.

    Every time I double click a song, I get the following error message:

    Bad DirectSound driver. Please install proper drivers or select another device in configuration. Error code: 88780078

    This is pretty weird because I have done nothing but leave it on and let some stuff download...an hour ago songs were playing perfectly fine!

    Anyway, I went into the Sounds option in Control Panel, but there it says no Audio devices selected...

    Help?

    Edit: I took a few screenshots to show you what I'm talking about!

    http://i70.photobucket.com/albums/i86/oxblood420/audioprblmscrnshot.jpg
    http://i70.photobucket.com/albums/i86/oxblood420/audioprblmscrnshot2.jpg
     
    Last edited: Nov 26, 2006
  2. Choto Cheeta

    Choto Cheeta Rebooting

    Joined:
    Aug 9, 2004
    Messages:
    6,202
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    0
    Location:
    220.225.82.33
    well whats ur mother board model ??

    suggestion would download the Updated driver from Motherbaord makers web site or if u cant then simply reinstall the drivers from The motherboard driver CD...
     
  3. Kiran.dks

    Kiran.dks New Member

    Joined:
    Apr 3, 2006
    Messages:
    2,494
    Likes Received:
    91
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pune, India
    >Start
    >Control Panel
    >Sounds & Audio Devices icon >Audio tab
    >In 'Sound playback' make sure the 'Default device' drop-down menu shows your Sound card.

    If your sound card is not shown in the drop down menu, then you need to install and update your sound card drivers. Install corresponding sound driver (of ur PC brand). Also a directX update may be checked out.

    Click Start>click run>type 'dxdiag' you should be able to see system info. Checkout other tabs. It also includes Sounds and devices.
     
    Last edited: Nov 26, 2006
  4. OP
    OP
    faraaz

    faraaz Evil Genius

    Joined:
    Oct 31, 2004
    Messages:
    688
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    http://i70.photobucket.com/albums/i86/oxblood420/audioprob3.jpg

    Is this what you were talking about?? I can't select anything man, the options are all grayed out!

    Also, I ran dxdiag...here's the screenshot for DirecSound test:

    http://i70.photobucket.com/albums/i86/oxblood420/audioprob4.jpg

    @Kiran: Why would this happen but?? An hour ago it was playing perfectly fine! I close Winamp, go sleep for an hour, come back and its all ****ed up! :( Okay, so how do I update drivers? Just go to Dell and download??

    @Saurav: Dude...I dunno how to check what motherboard model I have. I'm on a Dell Inspiron 9100 laptop, in case that helps!
     
  5. Kiran.dks

    Kiran.dks New Member

    Joined:
    Apr 3, 2006
    Messages:
    2,494
    Likes Received:
    91
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pune, India
    Your sound driver PCI\\VEN 8086 is corrupted.
    >Try 'Sytem Restore' to the earlier time.
    >If still problem persists, you need to download and install the Driver.
     
  6. OP
    OP
    faraaz

    faraaz Evil Genius

    Joined:
    Oct 31, 2004
    Messages:
    688
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    Ah okay...i downloaded n re-installed drivers and its all good now! Thanks man!
     
  7. Sourabh

    Sourabh Laptoping

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    2,206
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    Did you run any DOS based stuff?
     
  8. Kiran.dks

    Kiran.dks New Member

    Joined:
    Apr 3, 2006
    Messages:
    2,494
    Likes Received:
    91
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pune, India
    Welcome! :) Nice to see your problem solved.
     
  9. OP
    OP
    faraaz

    faraaz Evil Genius

    Joined:
    Oct 31, 2004
    Messages:
    688
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    @Sourabh: No, I had not run any DOS programs...I was running my torrent client and went to sleep for an hour.

    When I came back, it was all FUBAR'd...its fine now thanks to Kiran tho!
     
  10. cool2c43

    cool2c43 New Member

    Joined:
    Nov 28, 2006
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    just uninstall the old drivers and install new upgraded drivers
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page