Phenom II X4 940 3.0GHz

Discussion in 'Hardware Q&A' started by static_x, Jul 8, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. static_x

    static_x New Member

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Messages:
    251
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I've recently installed this processor to my system with Gigabyte 790GP-UD4H mobo. When i see the system properties it shows:
    AMD Phenom II X4 940 Processor 743 Mhz
    2.75 gb RAM.

    I just wanted to know why it is showing it as 743 MHz when the processor speed is 3.0 GHz?? what could be the reason and how to fix that?
     
  2. otpsurvive

    otpsurvive New Member

    Joined:
    Jun 18, 2009
    Messages:
    78
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    System properties shows the current CPU frequency. If AMD Cool n’ quiet is enabled, it throttles the CPU. So, according to your usage, the frequency is reduced at low load. If you want to see the full 3GHz in the system properties, go into the BIOS and disable Cool n’ quiet. If it doesn't work, try upgrading (flashing) your BIOS to the latest version. Hope that helps. :)
     
  3. desiibond

    desiibond Bond, Desi Bond!

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    9,754
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    @static_x, what otpsurvice said is bang on point. Just disable Cool'n'quiet if you want to have it running at max speed all the time. But you can ignore it if you want to have energy-efficient setup.

    Though it shows low speed, when you do cpu intensive task, it will go up. Try to encode a video or cpu intensive task and while the task is running, check cpu speed.
     
  4. OP
    OP
    static_x

    static_x New Member

    Joined:
    Apr 25, 2008
    Messages:
    251
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    thanks a lot to both of you...i got the point even before reading this...thanks anyways..
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page