Broadband gets disconnected

nac

Aspiring Novelist
My connection is getting disconnected every now and then. I don't know what's the problem. I contacted ISP (BSNL) and they came and checked the telephone line and said things are fine and re-wired to make sure that there is no lose contacts. I have been facing this issue for the past 10 days or so.

I ran anti-virus thoroughly and got nothing. Unplugged and plugged all the wires and cables. But the issue is still present.

What could be the problem? Is there any possibility that any of my hardwares are the causing this issue?

Power light is staying on all the time. Link light goes off first (maybe only for the few times when I noticed) within a very few millisecond, data light goes off too. Sometimes, connection establised in 1-2 min and sometimes it takes more than few minutes (even more than one hour).

How can I troubleshoot? Modem user manual suggests the I have already tried.

Any help would be appreciated. Sooner the better. :)
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
You mean this? from modem configuration page (192.168.1.1)

DownstreamUpstream
SNR Margin:36.810.8db
Line Attenuation:9.96.1db

- - - Updated - - -

And thanks [MENTION=126812]whitestar_999[/MENTION] for giving those info. I haven't heard about these terms before. Now I am googling them...
 

whitestar_999

Super Moderator
Staff member
your upstream snr value is not good considering your very good attn values.check all wire connectors(incl modem & splitter ports) & confirm that 2 copper wires inside telephone line & 2 similar pins inside all ports as well as visible thin wires outside the connectors(similar to lan connectors) at end of wires are yellow & not dark/other colour.
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
Ok. I will check them and get back to you.
What if they are dark colour? Does it mean they are worn out?
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
:) Okay. I checked all the pins and ports. Other than one, everything is copper yellow. The one (female end????) in the square shaped box where we insert telephone line (the line which we connect it to splitter) seems like little copper brown. I will try and see if I can scrab that off.

BTW, it's 19hrs since last disconnection I noticed. :)

Those snr, attn value seems like changing every now and then.
These are today's

DownstreamUpstream
SNR Margin:33.87.9db
Line Attenuation:12.55.3db
 

whitestar_999

Super Moderator
Staff member
small changes over a duration of hours is expected,problem arises when values change too rapidly with too much variation(e.g from 7.0 to 4.1 to 8.5 within few minutes).
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
People from BSNL came and finds everything perfect. They have come thrice in the last one week. Everytime when they come, internet works perfect. Again it was perfect when they come and checked the configuration and all and said if its happening then I should check my modem. They say wires are new and all the connection from street to house is perfect.

Is there any way I can check this modem whether the problem is with the modem or not? Pretty much nobody I know have modem to borrow from.

After about 24hrs of no disconnection, it again started giving trouble. :(
 

Rajesh345

Youngling
I had frequent net disconnection with lot of errors in router, I complained Tuesday and got call yesterday that they checked the issue and issue is in their end and fixed. Luckly the bsnl guy in our area is good,
 

whitestar_999

Super Moderator
Staff member
in some cases modem can be an issue.ask bsnl guys to bring their own modem & compare these values.btw which modem you have.
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
in some cases modem can be an issue.ask bsnl guys to bring their own modem & compare these values.btw which modem you have.
They don't have modem or telephone, I was asked to buy my own devices when I got BB connection. But I didn't ask them yesterday. I will ask them if I can borrow one from them if they have a spare one.
I had frequent net disconnection with lot of errors in router, I complained Tuesday and got call yesterday that they checked the issue and issue is in their end and fixed. Luckly the bsnl guy in our area is good,
I wish they fixed mine too... :)

- - - Updated - - -

2c213f02-35e7-44f4-9dde-b032914fbe9d_zps9zrfnsek.png


It's just been about 30 minutes since I logged in. But Ethernet status have sent and received a lot of packages for 30 min and it's says duration is 22+hrs. Everything was off for more than 12 hours, not even power connection. What's wrong here?
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
i am guessing instead of "real shutdown" you got hybrid/sleep shutdown(common in win 8).
But there was no power supply as well.

This is the latest. After about 6hrs of no disconnection. I read something about CRC, but not sure. Upstream was just few hundread today afternoon and was slowly increasing and downstream was zero until few hours ago, now it's 40k+ Should I be concerned with these nos?

DownstreamUpstream
SNR Margin:29.15.8db
Line Attenuation:13.47.7db
CRC:4169310767
 

whitestar_999

Super Moderator
Staff member
such large no. crc errors definitely indicate some hardware or line issue but as line is already checked it is time to check modem.also directly connect telephone line to modem to rule out any internally damaged wires between splitter & modem.
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
such large no. crc errors definitely indicate some hardware or line issue but as line is already checked it is time to check modem.also directly connect telephone line to modem to rule out any internally damaged wires between splitter & modem.
This is the tough part. Now I have to scout for a modem :) I will see what I can do...

- - - Updated - - -

Took it to the exchange to get it checked. When I said "frequent disconnection", guy at the desk said "then it's line problem, why you want to check your modem". (the other guy asked me to bring to check it, I guess he didn't know that). Whatever the case, I am looking to borrow from someone. So that I can confirm it where the issue is.
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
Still scouting for a modem. Checked if there was any firmware update for my modem. There is one, and done upgrading. But still connection is dropping... :(

BTW, I missed to reply my model no. It's TP link TD W8951ND.

- - - Updated - - -

Last night, I changed the modulation to G.DMT. But still disconnecting... May be the no. of drops is lowered, it seems. But will have to try that for some more time.

Is there any chance that a website or app rebooting my modem? Just a doubt
 
OP
nac

nac

Aspiring Novelist
check modem logs.
You mean "system log", right?

I am posting here the entire thing. System is ON much before the log's starting time and much after log's ending time. And I have disconnections before and after these log entries too... I don't know if there is any settings I should check.

2/23/2015 20:13:25> PPPoE: Recieve PADS
2/23/2015 20:13:25> CHAP Authentication Successful
2/23/2015 20:13:25> ppp_ready: ch:80539714, iface:80480164
2/23/2015 20:13:27> PPP get IP Address:xxxx
2/23/2015 20:13:27> PPP gateway:xxxx
2/23/2015 20:13:27> PPP subnetmask:xxxx
2/23/2015 20:13:27> PPP primary DNS:xxxx
2/23/2015 20:13:27> PPP secondary DNS:xxxx
2/23/2015 20:13:27> SNMP TRAP 3: link up
2/23/2015 20:13:27> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=804e5390
2/23/2015 20:13:27> Accept() fail
2/23/2015 20:13:29> Last errorlog repeat 1 Times
2/23/2015 20:13:29> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=804e5390
2/23/2015 20:13:47> Last errorlog repeat 11 Times
2/23/2015 20:13:47> dynDNSOrgLogin:Error = -8, retCode
2/23/2015 20:14:50> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=804e5390
2/23/2015 20:32:57> Last errorlog repeat 502 Times
2/23/2015 20:32:57> WANIPConnection->GetGenericPortMappingEntry failed
2/23/2015 20:34:24> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=804e5390
2/23/2015 20:52:57> Last errorlog repeat 224 Times
2/23/2015 20:52:57> WANIPConnection->GetGenericPortMappingEntry failed
2/23/2015 20:53:17> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=804e5390
2/23/2015 21:12:57> Last errorlog repeat 212 Times
2/23/2015 21:12:57> WANIPConnection->GetGenericPortMappingEntry failed
2/23/2015 21:13:18> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=804e5390
2/23/2015 21:32:58> Last errorlog repeat 328 Times
2/23/2015 21:32:58> WANIPConnection->GetGenericPortMappingEntry failed
2/23/2015 21:33:46> netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=804e5390
 
Top Bottom