about apc back ups 500va ???

Discussion in 'QnA (read only)' started by tweety_bird_bunny, Jul 26, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tweety_bird_bunny

    tweety_bird_bunny New Member

    Joined:
    Oct 3, 2003
    Messages:
    211
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    i am goin to buy a apc ups.....options are back ups-es 500va & 650va....
    the 500va is about 2050 and 650va is for 3200......

    but on the site it is written that 650 supports software monitoring and no such thing is writte nabout 500va..

    i want that if the light goes of the pc shud turn of automatically after a particular time-period or battery left in ups.....

    plz tell me is this possible wid 500va or will i hav to buy the 650va one.....
     
  2. JGuru

    JGuru Well-Known Member

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Space-time continuum
    I use APC BACK-UPS ES 500. It came bundled with a CD (software for monitoring the
    UPS). Don't worry BACK UPS ES 500 also comes with a CD. And you can monitor
    the UPS with the provided software. If you installed the software & it will automatically
    shutdown the PC after a period of time if the power goes off. Go for BACK UPS ES 500.
    If you want more backup time (more than 20 mins) you can choose BACK-UPS ES 650
     
    Last edited: Jul 26, 2006
  3. PrinceHeart

    PrinceHeart New Member

    Joined:
    Jan 24, 2005
    Messages:
    299
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Fantasy Island on a Parallel Universe
    Jguru - what kind of monitor u use and what size ? With your APC 500VA - how much time backup u get when the power cuts off..before your USP shuts down by itself ? Or do u use the monitor CD which came with it and shutdown the PC at an event of power cuts.

    I got LG flatron e700S and im using 500VA UPS. the monitor is connected with the UPS as well. The UPS is always fully charged. But whenever the power cuts off - i get only like 20 secs to shutdown the pc manually before the UPS shuts itself off. I had to turn off the monitor to gain another 1 min, so i can shut down the CPU. I was being told to get a 1000VA.. but let me know about your config and what u do.. and i will decide upon that.

    cheerz
     
  4. JGuru

    JGuru Well-Known Member

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Space-time continuum
    You are right @PrinceHeart. The PC configuration coupled with other devices like
    printer, webcam etc., connected to the UPS help calculate the total backup time
    you get. The more devices you connect the lesser backup time you get!!
    I use SamSung 17'' Monitor (SyncMaster 793s). The other things connected to the
    UPS are ADSL modem adapter, & the speaker. I also have a webcam, I connect it
    when needed. I get around 15 mins backup. But I shutdown the PC , 5 - 7 mins
    after the power goes off.
     
  5. OP
    OP
    tweety_bird_bunny

    tweety_bird_bunny New Member

    Joined:
    Oct 3, 2003
    Messages:
    211
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    but how wil the software detcect it????? is there any wire that comes frm ups and into the back panel of ups????
     
  6. JGuru

    JGuru Well-Known Member

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Space-time continuum
    The UPS comes with a USB cable. You must connect the USB cable to UPS Data port
    & connect the other end of the cable to the Computer's USB port.
     
  7. PrinceHeart

    PrinceHeart New Member

    Joined:
    Jan 24, 2005
    Messages:
    299
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Fantasy Island on a Parallel Universe
    Well...
    I connect LG flatron e700S + CPU + speakers(only when needed) + phone(modem)

    When the power goes off - only things that are connected are the monitor+cpu+modem - and the UPS goes off within like 30-40 secs. max. if i turn off the monitor - it goes up by 1 min max and then it shuts down the CPU, which causes errors on next startup, which is bad. So i have to get a new UPS - maybe 650VA or more. The UPS i wanna get should atleast give me 10-20 mins after power cut for me to properly reach to my pc and shut it down properly.

    peace
     
  8. JGuru

    JGuru Well-Known Member

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Space-time continuum
    Buy APC BACK-UPS ES 650. That's the best UPS money can buy. Plus if you install
    the software that comes in the CD, the software can automatically shutdown the
    PC for you, in case power goes off!! You can configure it as per your needs.
    And read the manual for other details carefully. You must follow their advice strictly
    to get best performance from the UPS.
     
  9. ashnik

    ashnik New Member

    Joined:
    Oct 11, 2005
    Messages:
    611
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Thane
    650 VA is now a days minimum.
     
  10. PrinceHeart

    PrinceHeart New Member

    Joined:
    Jan 24, 2005
    Messages:
    299
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Fantasy Island on a Parallel Universe
    Can anyone tell me the current prices for APC BACK-UPS ES 650 and above ??
     
  11. JGuru

    JGuru Well-Known Member

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,705
    Likes Received:
    32
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Space-time continuum
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page