Upgrading: Please help me to choose the correct components--

Discussion in 'Hardware Q&A' started by GeekyBoy, Aug 29, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. GeekyBoy

    GeekyBoy New Member

    Joined:
    Feb 28, 2006
    Messages:
    497
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata
    Look guys. I upgraded my pc about 3 yrs ago. U can find my config in my signature.

    My pc has become a bit slow now, I cant play a single new game release.

    I have a budget of Rs 10000

    I was considering to upgrade the following:
    Processor:AMD athlon x2 245 Rs 3500
    Motherboard: Biostar 790GX RS 4500
    RAM: 2GB DDR2 Rs 1200
    Cabinet: Zebronics Bijli Rs 1500.

    But as a second option, instead of upgrading the processor, board and ram, I thought of buying a Ati 4670 graphics card(Rs 4200) and the cabinet(zebronics bijli with stock smps), {Coz da cheaper da better}

    So which will give me more gaming performance? Or is there anything else
    I should upgrade? Please help me guys......I cant even play nfs undercdover!!
     
  2. Krow

    Krow Crowman

    Joined:
    Mar 6, 2008
    Messages:
    4,330
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    ^Good choice of config!

    Please check the price of 785G based mobo from Gigabyte. It should give you even better gfx I suppose. I would recommend that you increase your budget to about 15k and get a decent PSU with the package like Antec EA 650 or Seasonic 460W or Corsair VX450W.
     
  3. OP
    OP
    GeekyBoy

    GeekyBoy New Member

    Joined:
    Feb 28, 2006
    Messages:
    497
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata
    Thnx

    Which gives more grafix performance: My old athlon 3000 with ati 4670 discrete graphics card or the new AMd athlon II X2 245 with 790gx onboard grafix?

    And as I am a student, dad wont let me up da budget much....max will be 12000.....but as i said....the lower the better...

    And can stock psu of Zebronics bijli handle Ati 4670?

    Thnx
     
  4. desiibond

    desiibond Bond, Desi Bond!

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    9,754
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    I tried to run HD4770 on my old Athlon 3000+ (venice core) but the processor proved to be a too much of a bottleneck. My suggestion would be wait till 785G is fully available and then upgrade to

    Phenom II or Athlon II X2
    758G
    DDR3
    9600GT
     
  5. Krow

    Krow Crowman

    Joined:
    Mar 6, 2008
    Messages:
    4,330
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    ^It might just be able to handle it but it will get overloaded for sure after a period of time and will harm other components. For now, if you want to game only:

    A). Open your cabinet and clean all the dust in it, preferably use a vaccuum cleaner or a simple dust blower with a dry cloth should do.
    B). Get a decent GFX card like the 4670 512MB GDDR3 or 9600GT 512MB GDDR3, and game happily. I dunno if that PSU will handle it still
    C). I would recommend you wait for some time before you upgrade ur CPU and mobo.
     
  6. OP
    OP
    GeekyBoy

    GeekyBoy New Member

    Joined:
    Feb 28, 2006
    Messages:
    497
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata
    How much of a bottleneck will it be? Can I play GTA4?
    And I dont have the money to buy an smps.....so 9600gt is out of the question...(i hope stock psus can run 4670)
    -----------------------------------------
    Posted again:
    -----------------------------------------
    Ok....thanks......but what harm will it do??
     
    Last edited: Aug 29, 2009
  7. desiibond

    desiibond Bond, Desi Bond!

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    9,754
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    if I am right, HD4670 and 9600GT take same amount of power. look for one that comes with GDDR3 as it will take little less power than one that is using GDDR2.
     
  8. max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    9600GT can run with and without extra +6 pin pcie power
    -----------------------------------------
    Posted again:
    -----------------------------------------
    GTA 4 is more dependent on processor than GFx card , in my PC(AMD 3500+,512MB RAM , 8400GS) it was sure unplayable (RAM is bottelneck here)
     
    Last edited: Aug 29, 2009
  9. OP
    OP
    GeekyBoy

    GeekyBoy New Member

    Joined:
    Feb 28, 2006
    Messages:
    497
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata
    But most of the review sites say otherwise....anyway, I was hearing about new launches in the graphics card arena.....so should a wait a little before i buy the 4670 or 9600gt?
     
  10. desiibond

    desiibond Bond, Desi Bond!

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    9,754
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    new ones are gonna cost around 10k. you can wait another week to see if there is anything else in the bag.
     
  11. max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    http://www.nvidia.com/object/product_geforce_9600gt_us.html

    See in the specification , there are 2 columns , one for 96W and other of 59W , scroll down in the bottom and see they have diff requirments , they are of same card but will work faster if additional power is supplied .

    so someday if you decide that you need extra power just add psu and you will get wooping 50MHz increasement
     
  12. phuchungbhutia

    phuchungbhutia Om Ma Ni Pä Me Hum

    Joined:
    Jun 7, 2007
    Messages:
    384
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    sikkim
    Does your mobo support the graphics card you mentioned . . I doubt it . .
     
  13. OP
    OP
    GeekyBoy

    GeekyBoy New Member

    Joined:
    Feb 28, 2006
    Messages:
    497
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata
    It has a pcie x16 1.0 slot.....I've heard Pcie 2.0 cards are backward compatible with PCIE 1.0....so I guess it will run......what do you guys say??
     
  14. desiibond

    desiibond Bond, Desi Bond!

    Joined:
    Oct 9, 2007
    Messages:
    9,754
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Bangalore
    ^^yes. that should be fine.
     
  15. OP
    OP
    GeekyBoy

    GeekyBoy New Member

    Joined:
    Feb 28, 2006
    Messages:
    497
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata
    I think thats the green edition of 9600Gt......but how is the availability? I dont hear anyone talking about the green edition and stuff?
     
  16. max_demon

    max_demon IM AS MAD AS HELL!!

    Joined:
    Oct 15, 2006
    Messages:
    1,591
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    localhost
    ^^damn if u are saying is true then my 9600gt is lost .

    i had purchased 9600gt few days ago only , i will try and post results what happned
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page