Half-Life 2 'designed' to be crippled on GeForceFX cards?

Discussion in 'Graphic cards' started by svk, Dec 1, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. svk

    svk New Member

    Joined:
    Sep 17, 2004
    Messages:
    125
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Cochin
  2. techno_funky

    techno_funky da' Ťurntable ruleth

    Joined:
    Dec 2, 2003
    Messages:
    845
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Mumbai
    well this is what we NVIDIans very well know
    HL 2 is optimised for ATI cards
    or rather sponsered
    but there are some tricks to fake your nvidia card to be indentified as a ATI card by the game which may push your framerate up a bit
    :twisted:
     
  3. Sourabh

    Sourabh Laptoping

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    2,206
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    hmm well actually i wod love these things to happen more with nvidia coz i have a ATi card
    so i really love as far as this goes on
     
  4. gxsaurav

    gxsaurav Guest

    This is something evident from a long time & compleately partial

    It's like 6 years back, when each gfx card manufacturer like Diamond, Cirrrus, ATI, 3DFX, Nvidia had their own API for their cards, so game developer had to make games in multiple APIs to make it compatible with other cards

    Now the same goes again, to solve that problem, we had OpenGL & DirectX, but this optimising is not a good thing, except for HL2, I have not seen a single game where ATI exceles to NVIDIA in ATI X series & Nvidia 6 series

    Remember shader day last year, which started this all "FX is bad for DriectX 9" thing, all a hoax & bull****

    a way to implement DX 9 in HL2 for FX Cards here

    I mean, Far Cry is also a lot graphical game, Painkiller is also such game, they work fine on FX cards with all the settings at high etc, even the water quality is superb, there is no quality decrese in FX cards due to the usage with DX9 in these games, then Y can't HL2 water & other things work in FX cards

    I m downloading tha packages to optimise HL2 for FX cards, & will get the game soon, to hell with ATI cheating
     
  5. Nemesis

    Nemesis New Member

    Joined:
    Jan 26, 2004
    Messages:
    1,634
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New York
  6. grinning_devil

    grinning_devil New Member

    Joined:
    Dec 3, 2004
    Messages:
    1,046
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    South Side Crater, Mars
    Ohhhhhh NOooooooooooooo

    i was just abt to buy a new rig....
    AMD Athlon XP 2600+..."barton"...
    ASUS A7N8X Mobo
    with 1GB of DDR400
    and

    GEFORCE FX 5700 Ultra..................


    nd now according to posts it wont run HL2 **with all the bells attached** is it???
    nyway will have to find a way out once i have the system nd d game!
     
  7. DKant

    DKant New Member

    Joined:
    Jul 10, 2004
    Messages:
    265
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    In a creaking plashtik chair
    Interesting...very interesting..read all the 10 pages! :D
     
  8. gxsaurav

    gxsaurav Guest

    I should step in again

    Valve, Liers, they said HL2 can't work with DX9 mode on FX cards, well, some one has just found a way to enable all the DX9 wuality effects in HL2 with FX cards, including Water reflection, something exclusive DX9 only

    a few thjngs, to check FX users

    First

    & this

    to download that DX 9 like water effects on DX 8.1 & FX cards , go here

    http://www.pcgamemods.com/8877/
     
  9. tarey_g

    tarey_g Hanging, since 2004..

    Joined:
    Aug 21, 2004
    Messages:
    3,360
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    0
    Location:
    hanging..
    Re: Ohhhhhh NOooooooooooooo

    some guys on Guru3d figured out what Valve did to cripple nVidia cards.

    Well, that's pretty easy to fix.here is a method of forcing lower precision levels in the DX9 shaders used in Half Life 2, thereby boosting performance and fixing any water bugs visible on some Nvidia FX cards when DX9 is enabled. Just have the : 3DAnalyze util report your card as an ATI Radeon instead of a GeForce FX.





    The method involves downloading this program: 3DAnalyze, installing it and launching it and then following these instructions:



    1. Select HL2.exe file in half-life 2 folder

    2. Select any file inside the folder half-life 2\bin

    3. select Steam.exe than check these options:

    - Under the section Pixel and Vertex Shader: FORCE LOW PRECISION PIXEL SHADER

    - Under the section Remove stuttering: PERFORMANCE MODE

    - on the bottom left: FORCE HOOK.DLL



    Type in the section DIRECTX DEVICE ID'S the ATI Vendor and Device ID.
     
  10. Sourabh

    Sourabh Laptoping

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    2,206
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    lolz

    hehe i just can only laugh at NVIDIA now
    ATi optimized one game and the whole nvidia community pressed the panic button
    guyz y is it that nvidia optimizes so many games for itself?

    wht does nvidia fear so much?? :lol:

    nvidia are just not sure whether some third-party games wod perform well on it or not.

    On the other hand look at ATi, no worries ... jUST play the game :wink:
     
  11. gxsaurav

    gxsaurav Guest

    for first, NVIDIA has the maximum ammount of users using FX5200 cards, which are the lowest cost DX 9 cards, now, even valve knows that HL2 won't give them money , Counter Strike will, thats y the requirments of CS:S is lower then HL2

    However, many users of CS:S will use a FX5200 or similer card to play it nicely, for that the operformance has to be made better

    There is a revised article on Guru3d.com about how to configure HL2 to provide better performance in FX cards here
     
  12. liquid_nitrogen88

    liquid_nitrogen88 New Member

    Joined:
    Dec 4, 2004
    Messages:
    236
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Pole....n searchin 4 a cooler place
    so is doom3 which runs well on geforce cards but not on costlier radeons.
     
  13. grinning_devil

    grinning_devil New Member

    Joined:
    Dec 3, 2004
    Messages:
    1,046
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    South Side Crater, Mars
    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

    THREE CHEERS FOR GeFORCE!!!!!

    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
     
  14. liquid_nitrogen88

    liquid_nitrogen88 New Member

    Joined:
    Dec 4, 2004
    Messages:
    236
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Pole....n searchin 4 a cooler place
    hey say cheers to doom3 instead :lol:
     
  15. grinning_devil

    grinning_devil New Member

    Joined:
    Dec 3, 2004
    Messages:
    1,046
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    South Side Crater, Mars
    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

    THREE CHEERS FOR DOOOOOOOM 3!!!!

    :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


    :twisted: oh by the way iam going to buy a graphics card today....
    so lets see which one i go for!!! 9800XT/SE or 570ultra!....depending on the rates get 2day nd card manufacturers...
     
  16. Sourabh

    Sourabh Laptoping

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    2,206
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    well facts speak for themselves

    everyone realizes n is well-aware of both ATi and Nvidia capabilities in diifferent cards

    so take it easy

    u dun wann to compare 9xxx and 5xxx series again do u?
     
  17. suave_guy

    suave_guy pedal to metal

    Joined:
    Jun 11, 2004
    Messages:
    294
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    guys suggest me a decently priced agp card which can run HL2 decently....

    i've nforce motherboard whch supports only agp 4x....will it make a big difference??

    thx in advance....

    ENjoy :)
     
  18. Sourabh

    Sourabh Laptoping

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    2,206
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    agp 4x isnt gonna b tht much of a bottle neck
    all the agp 8x cards wod run well on ur 4x

    as for a card for hl2 running descently on it

    definately 9600PRO if budget is a concern
    u can get a gigabyte 9600pro for rs 8000 or a lil less than tht

    u can play hl2 on 800x600 descently

    well else u can buy a 9800XT or 9800Pro
     
  19. grinning_devil

    grinning_devil New Member

    Joined:
    Dec 3, 2004
    Messages:
    1,046
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    South Side Crater, Mars
    :x ....in "asia's biggest IT market"...nehru place in delhi...
    i cud not find radeon 9600pro or 9800XT in 256MB shade....
    only one i cud find was 9600SE with 128 :(

    so i went for geforce 6600 from XFX with 256MB DDR for 9500!!
    dats in PCI E though!!...not in AGP...
    dat in turn means i have to leave my loyalty with AMD nd go for intel!!!!!
     
  20. siddharth_menon

    siddharth_menon New Member

    Joined:
    Oct 7, 2003
    Messages:
    57
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Where the SUN goes down
    Well if at all U wana hav Dx 9 level do follow this steps


    Open console & type
    mat_dxlevel 90

    Then u must open da Video setting window & just change AA & apply & revert back da AA settings to wat u want & save.Doing this will save da DXlevel to da registery once & 4 all. So next time u start its in dxlevel 9.0

    Da game may appear Hanged or somthing!! Also da FPS will b too low, just quit da Game to desktop & start again, every things fine!!


    Its better than using -dxlevel 90 in ur launch option cause da engine starts in Dx8.1 or 8.0 mode & then change to DX 90, & u may exp v low FPS!!

    For me this is no FPS loss when i play in Dxlevel 8.1 or 9.0

    Da setings r saved in registry, if u want i can giv u da codes 4 easy apply :wink:
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page