1. Hi Guest
    We are running a survey about laptop service in India, and we'd love your inputs. Please help us improve the quality of laptop servicing, and if you've had any bad experiences, now is the time to be heard.
    Take the survey

Pc restarting frequently

Discussion in 'QnA (read only)' started by Techmastro, Mar 14, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Techmastro

    Techmastro New Member

    Joined:
    Mar 13, 2005
    Messages:
    218
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Right behind you...
    I assembled a pc recently with following config.
    AMD athlon 64bit 2800+ with MSI motherboard
    512 ddr 400MHz ram
    80 gb hdd (old used one)

    Now my pc is restarting frequently with only error message appearing tht your pc has recovered from serious error. There is no blue screen or something like that.
    Also many times pc refuses to start saying "No bootable disk found" even though my CD rom is having second priority in boot sequence
    My hard disk has problems of bad file structure which i get rectified with help of friend.
    Cant anyone suggest me reason for above problem. I have experience of assembling pc so chances to any assembling error are negligible.
    Thanks
     
  2. mvishnu

    mvishnu New Member

    Joined:
    Feb 24, 2006
    Messages:
    78
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Manipal
    is it bcos your power supply is insufficient?... ut then, it should restart only when you run intensive progs.
     
  3. OP
    OP
    Techmastro

    Techmastro New Member

    Joined:
    Mar 13, 2005
    Messages:
    218
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Right behind you...
    @ mvishnu
    Thanks for reply but i have 450 watts SMPS & i dont have any such intensive hardware or prog as u said.
     
  4. ashnik

    ashnik New Member

    Joined:
    Oct 11, 2005
    Messages:
    611
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Thane
    and what make is that?
     
  5. eddie

    eddie El mooooo

    Joined:
    Jan 26, 2006
    Messages:
    1,414
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Looks like you have automatic restart enabled in your XP. Disable it using these steps
    Now when the system encounters and error...it will show a Blue Screen with error. Note the complete error on a paper. It will be a long one but you have to note it down in full.

    In the end if I had to make a guess, I would say that your hard disk is having problems. If it had developed bad file structure then imho you should format and reinstall.
     
  6. OP
    OP
    Techmastro

    Techmastro New Member

    Joined:
    Mar 13, 2005
    Messages:
    218
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Right behind you...
    I tried my friend hdd on my computer but still problem persists.
    Pc restarts as soon as windows begin to load.
    Both hdd (my old one & friends's hdd) showed similar problem so chances of hdd error are gone.
    Plz anybody help
     
  7. eddie

    eddie El mooooo

    Joined:
    Jan 26, 2006
    Messages:
    1,414
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Do you and your friend both have same hardware setup? If not then you won't be able to boot from your friend's HDD. The basic motherboard drivers on your friend's HDD will not work on your mobo and thus XP will keep restarting. Another way you can check is boot your system using a Live OS CD. May be like Knoppix. If the system still restarts, you have some other hardware problem, else...HDD!
     
  8. OP
    OP
    Techmastro

    Techmastro New Member

    Joined:
    Mar 13, 2005
    Messages:
    218
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Right behind you...
    I installed OS & MB drivers also in my friend hdd still problem persists.
    I think there is some other problem apart from hdd
     
  9. ashu888ashu888

    ashu888ashu888 Core i7 (nehalem) Owner

    Joined:
    Jan 22, 2005
    Messages:
    3,472
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    Wat abt the possibility of a faulty RAM module ?? Hv u checked tat too !!! And wat abt error of Jumpers??

    Cheers n e-peace.....
     
  10. shakti

    shakti New Member

    Joined:
    Jun 16, 2005
    Messages:
    120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    visnagar
    test yor whole MB with some experts
     
  11. ashnik

    ashnik New Member

    Joined:
    Oct 11, 2005
    Messages:
    611
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Thane
    i will still say that ur power supply may not be sufficient. I have two HDDs 160 barracuda and 40 GB Samsung. PLus sony DVD rom and Sony CD writer. I have an INTEX 400W smps ( i really doubt if it is actually 400W, it costs only 650 bucks).
    I always keep both optical drives and 160 gb barracuda connected. When i connect the samsung 40 GB HDD as IDE i get exactly same errors as that of urs. Only cd/dvd drives get detected in BIOS. But if optical drives and then connect 40 GB samsung HDD the PC works fine.
    Once I had a customers Antec 350W smps for 2 days. I connected it and all four IDE devices worked well, together.

    SO that's why tell us the make and the cost of ur SMPS.
     
  12. sakumar79

    sakumar79 Active Member

    Joined:
    Nov 28, 2004
    Messages:
    2,445
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Madurai
    Check all connections on the motherboard... Take out the RAM modules, cables, cards, clean them carefully and put them back and make sure they are all seated properly. If problem persists, have a service technician look at the motherboard...

    Arun
     
  13. OP
    OP
    Techmastro

    Techmastro New Member

    Joined:
    Mar 13, 2005
    Messages:
    218
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Right behind you...
    Thanks guys I get my MB and RAM both checked
    Both had faults so i get them replaced.
    Thanx all for ur replies
     
  14. janitha

    janitha New Member

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Messages:
    1,801
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kollam, Kerala
    Ok, but once your HDD has started developing bad sectors, it is most likely to continue developing them. So better take back ups and replace the disk at the earliest.

    V.Prem Kumar
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page