1. Hey Guest Did you know you can win an Honor 10 phone worth ₹33,000 and an additional ₹70,000 in paytm vouchers, just by replying to some threads and taking part in the discussions happening in the Honor Hub?

    What are you waiting for? Start commenting and start winning! Remember to read the instructions posted here.

    Dismiss Notice

Page File size MATTERS ????

Discussion in 'QnA (read only)' started by varunchaddha, Feb 20, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. varunchaddha

    varunchaddha New Member

    Joined:
    Feb 20, 2006
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    hi friendz,

    i wonder since many of u guys hav Ram of 1 GB .. and then i m not been able to read any convincing article for Virtual Memory Size for this amount of RAM... i mean to say do you guys have any idea of about what shud b the Size of Virtual Memory in case we have 1 GB RAM ...

    as i think with 1 GB RAM if we go by rules then 1.5 GB of Swap memory wud b only Wastefull !!!!!! ..... isn't it !!!

    and WHAT is the reason for Swap file for each Partirtion .. wil it not DECREASE the Systen Performance AFTERALL we are splitting the swap file and the splitting is not recommended for optimal performance !!!!

    hope u all will answer this querry !!!!
     
  2. bit

    bit Banned

    Joined:
    Feb 13, 2006
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    If you have 1 GB Ram disable pagefile. I have 512 MB of ram and I have disabled pagefile. Even when I had 256MB and 384MB. I used to disable pagefile.

    Some people claim that few games need pagefile(atleast a very small sized). but I have never faced any problem with pagefile disabled.

    I hate paging :(
     
  3. gary4gar

    gary4gar GaurishSharma.com

    Joined:
    May 21, 2005
    Messages:
    4,094
    Likes Received:
    24
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Jaipur
    u have a ram bigger than my page file!!!!!!
    pls disable the page file i don't think u will need it for at least running normal applications.
     
  4. Kniwor

    Kniwor Learner

    Joined:
    Sep 14, 2005
    Messages:
    1,949
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chicago
    I have 1 Gb of RAM.... a better IDEA is to not disable pagefile but make windows not use it... this way windows will be faster....

    but if u play games day n night, it is advisable not to do anyhting to pagefile, bacause 1Gb ram is not too much, if u play BF2 etc u will know that... so in that case if u disable pagfile the system will have to manage with the ram thereby decreasing performance at times, i agree that often 1Gb is not needed at all, but often is not always...

    The average depth of ganges is 4ft, this does not mean u can pass the ganges walking... hope u get my point...
     
  5. OP
    OP
    varunchaddha

    varunchaddha New Member

    Joined:
    Feb 20, 2006
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    hi friendz

    i used to play Cricket 2005 .. and sometimes NFSU2 ....

    and sometimes i use to do some video editing using .. Adobe Premier, Studio9, Ulead etc ..

    And i do LOTS n Lots of DivX Encoding ....

    so what pagefile siz wud u recommend me .....
     
  6. thadhanihemant

    thadhanihemant New Member

    Joined:
    Jun 28, 2005
    Messages:
    205
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    help me too
    my sys config
    p4 1.7ghz
    768 RD Ram
    intel d850 mv motherboad
    Radeon 9200se 128 MB

    how much pagefile should i set
    i mostly play games such as gta san andreas, call of duty , medal of honor pacific assault , commandos3,age of empire , nfs underground 2
    current size is initial-512mb and max-768 mb,and some tv viewing.with my pinnacle pctv stereo.
    is this size is suffice to fulfil my requirement?
     
  7. Kniwor

    Kniwor Learner

    Joined:
    Sep 14, 2005
    Messages:
    1,949
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chicago
    a pagefile larger than 1 gb will almost never be used... so make it 1 gb
     
  8. bit

    bit Banned

    Joined:
    Feb 13, 2006
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    All I would say is, If you have Windows 2000 / XP / 2003 / Vista and more than 256 MB of RAM disable pagefile and see whether you face any problems, if no problem arises, be happy with pagefile disabled.
     
  9. OP
    OP
    varunchaddha

    varunchaddha New Member

    Joined:
    Feb 20, 2006
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    friendz .. i tried DISABLING PageFile ..

    but in task manager there is a Column Virtual Memory Size .. and i still hav Value in that Column .. WHY ???? i wonder ..

    was WINDOWS managing a Swap file without my concern or authority ...
     
  10. janitha

    janitha New Member

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Messages:
    1,801
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kollam, Kerala
    Please tell us how to!

    V.Prem Kumar
     
  11. Kniwor

    Kniwor Learner

    Joined:
    Sep 14, 2005
    Messages:
    1,949
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chicago
    There's actually nothing to it...
    when slipstream windows in nLite it gives u an option of doing so.... enable it...

    but this is not suggested for ram less than 512Mb... and I'd not suggest it for less than 1Gb
    as i've already said... disabling the pagefile only decreases performance...
     
  12. janitha

    janitha New Member

    Joined:
    Apr 11, 2005
    Messages:
    1,801
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kollam, Kerala
    [/quote]

    There's actually nothing to it...
    when slipstream windows in nLite it gives u an option of doing so.... enable it...

    but this is not suggested for ram less than 512Mb... and I'd not suggest it for less than 1Gb
    as i've already said... disabling the pagefile only decreases performance...[/quote]

    Will you pl be more specific. I don't know what is slipstream and nLite.
    And I do have 1 GB and do not game.

    V.Prem Kumar
     
  13. netcracker

    netcracker New Member

    Joined:
    Aug 24, 2004
    Messages:
    102
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Goa
    It will always be good to have a page file......around 500-800mb in a different partition other then windows.

    Anycase how much memory are u losing its not that much!!
     
  14. Keith Sebastian

    Keith Sebastian New Member

    Joined:
    Mar 30, 2005
    Messages:
    942
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Doha, Qatar
    Some apps are designed to use the page file even though the system may have >2 gigs of RAM. This is very true for MS Flight Simulator and has been a known fact (officially recognised by MS). There are many more apps, I'm sure.

    Maybe future versions of Windows (and apps that run on it) will not need page files.

    Microsoft recommends that you do not disable the page file - http://www.petri.co.il/pagefile_optimization.htm

    BTW, I have 1GB RAM and 1500MB fixed page file on a fast second hard drive.

    -Keith
     
  15. bit

    bit Banned

    Joined:
    Feb 13, 2006
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Same thing happen with me too, but don't worry it is not using hard disk.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page