1. Hey Guest Did you know you can win an Honor 10 phone worth ₹33,000 and an additional ₹70,000 in paytm vouchers, just by replying to some threads and taking part in the discussions happening in the Honor Hub?

    What are you waiting for? Start commenting and start winning! Remember to read the instructions posted here.

    Dismiss Notice

Networking

Discussion in 'Networking' started by club_pranay, Sep 2, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. club_pranay

    club_pranay Nokia 7110 to iPhone 5

    Joined:
    Apr 23, 2004
    Messages:
    640
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Atlanta, GA
    hey Techiez! please help!!
    see i want to setup a home network for sharing internet connection, and resources.

    Machine1 -> P4 1.8Ghz, 256mb DDR, intel865gv chipset motherboard and 2 lan cards. On WINXP PRO

    Machine2 -> P2 650Mhz, 128 + 32 mb SDRAM, Lan Card. On WIN 98SE

    I have a internet connection from "Cyberoam 24 online" having a static IP (172.16.abc.abc). DNS server 172.16.0.1, gateway 172.16.0.1, Disabled "wins" on cat5 cable. i have this on machine 1.

    now is it possiable to connect the two lan cards for sharing internet connection, and resources?
    if yes then how? i have the cross wire cat5 cable.
    please provide the settings for Machine1 as host and Machine2 as client
     
  2. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    METHOD 1 : connect ur net to the p4 rig
    next get a criss cross cable from somewhere for a direct connection between the 2 rigs
    on ur p4 choose the lan card which u are using for ur home LAN network .. go into its properties .. goto tcp/ip properties ... then advance ... click "share this computers net connection"
    that computers ip will automatically be set as 192.168.0.1
    on ur other rig choose the lan cards settings ... again tcp/ip properties ...
    set the ip address on this machine as 192.168.0.2
    and u should be up and running for net and resource sharing

    METHOD 2: if ur net doesnt work this way ... ( bcus of win 98 on the second comp .. u can setup a proxy server .... get the software avirt gateway since it helps u set up a transparent proxy ...
    if this is the case let me know .. i shall explain the terms and the procedures

    METHOD 3: after creating the lan connection and ur net still doesnt work
    goto network connections ... and choose the 2 lan connections ( net and hom lan) ... and click bridge connections .. this way the 2 connections act as one .. this is definitely the last option .. and again lemme know for more details
     
  3. pag_floyd

    pag_floyd New Member

    Joined:
    Jul 29, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Allahabad
    I have a similar problem....

    got 2 PCs using ICS ........

    the host comp. is connected to LAN (internet) connection with ip address
    xxx.xx.xx.xx .......... the client comp. is assigned an ip like 192.168.x.xx

    now prob. is how to view shared files on client comp. from some other comp. on LAN , b'cos if somebody types. \\xxx.xx.xx.xx, then shared files of HOST comp. r scene.........

    but the client comp.is able to access the LAN and net.
     
  4. cooljeba

    cooljeba The Photoshop Guy

    Joined:
    Jun 30, 2004
    Messages:
    606
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    On Your monitor!
    m8's never ever give ur ip address on a public forum. Edit your post pag_floyd
    btw: the best proxy to connect 2 sys on a lan to internet is naviscope it's damn easy to do it ;)
    and club_pranay soon u gonna get a cool new avatar from team digit :lol:
    ..:: peace ::..
    Jeba
     
  5. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    did u try \\192.168.x.x ??
     
  6. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    apart from the fact uve set ur network wrong
    ur host machine is on a class B network ... ur client is on a class C network
    will explain later ... the point being make sure the IP address of ur LAN cards start with something similar
    like i said 192.168.0.1 and 192.168.0.2
    again the first IP is automatic on the host connected to the net.. cuz for internet sharing windows need to automatically assign this address
    IP address of ur net connection is not required ...just make sure the lan cards u use for ur network have these numbers right
     
  7. pag_floyd

    pag_floyd New Member

    Joined:
    Jul 29, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Allahabad
    my problem is... how do i share the folders on client comp. so that they r visilble to other comps. on LAN
     
  8. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    dude just read what i wrote again
    if u cant access usin the ip address of the client directly
    then change the ip settings according to what i said. . cuz ur runnin pcs on different network classes .. that could be a problem ..
    if this still persists after this then post again .... we'll think of something
     
  9. whistler

    whistler New Member

    Joined:
    Sep 5, 2004
    Messages:
    142
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Up, Above the world, So HIGH !!
    Added...

    Also check if the pc which is going to be accessed have got NetBEUI installed...
    ONE THING TO BE ASKED....HOW TO ADD AN AVTAAR TO MY NAME?
     
  10. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    search
    ppl have asked this many times :)
    anyways upload the image u want 9 less than 6kb and 80x80 pixels max) to a free hosting site ..
    like www.photobucket.com
    there it'll give u all the lonks u require
    a direct link
    an html code
    and a bb code
    copy the bbcode to ur clip board
    edit ur profile
    and paste it where it asks for the url for ur avatar .. and ur up ..
     
  11. whistler

    whistler New Member

    Joined:
    Sep 5, 2004
    Messages:
    142
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Up, Above the world, So HIGH !!
    U rulez !!

    thnx raven..
    now some techncal one..
    i have got the ISO[700MB] of Suse 9.0. do i have to burn it to install or is there ny other way round like in redhat and mandrake?
     
  12. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    u have to burn it
    use nero or any other cd writing software
    then boot from it
     
  13. aadipa

    aadipa New Member

    Joined:
    Feb 12, 2004
    Messages:
    997
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Palghar, Mumbai
    that is the best way.

    i ran whole cable net on such system using win 2000 when out 24Online server was down. Even Elitecore (24Online software developers) suggested same thing.
     
  14. OP
    OP
    club_pranay

    club_pranay Nokia 7110 to iPhone 5

    Joined:
    Apr 23, 2004
    Messages:
    640
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Atlanta, GA
    Thanx a lot!!!

    hey buddies! thanx a lot!!! now i have working home network, which i got expanded to my neighbours(using hub). now that's what i call a real "Network Neighborhood"
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page