Issues Related To OPERA...

Discussion in 'Internet & WWW' started by go4saket, May 9, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. go4saket

    go4saket 9437077259

    Joined:
    Sep 21, 2005
    Messages:
    1,264
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Sambalpur, Orissa
    Hello friends!

    Gone are the day for IE and most of the people use either Opera or Firefox as their browser. I very nice article on Opera was also published in Digit last month. As Opera is gaining popularity, I just thought of starting a thread in which we all can clear our doubts relating to Opera.

    As for my dount, it is realted to the integrated download feature of Opera. Whenever we click on a link to download any kind of a file, it asks us the location where we would like to save the downloaded file. I marked that even before out specifying any location, the download procedure starts. Now incase if we decide not to save the file after a few moments, we already loose some of our bandwidth because the file has already been downloaded to some extent. Is there a feature to stop this so that the actual downloading starts only after we specify a location...

    Thank you.
     
  2. blackpearl

    blackpearl The Devil

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    1,082
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    48
    Location:
    0x02AE88C6FF
    Unfortunately no.
    The best way is to use a download manager like IDA or Fresh Download.
     
  3. OP
    OP
    go4saket

    go4saket 9437077259

    Joined:
    Sep 21, 2005
    Messages:
    1,264
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Sambalpur, Orissa
    I always thought that Opera is much lighter than IE. But today I marked that Opera takes about 54 MB of system memory while IE takes only 13 MB. Is this really true or am I mistaken somewhere???
     
  4. RCuber

    RCuber The Mighty Unkel!!! Staff Member

    Joined:
    Sep 7, 2004
    Messages:
    7,105
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    ಬೆಂಗಳೂರು (Bengaluru)
    @go4saket: Yes thats a small problem but i can live with it . If you want to cancle the download just press esc .

    I too dont face any problem with opera consuming so much ram , My browsing experiance is excelent with opera. With this the navagating back and forward is really cool , i never experianced it with any other browser.
     
  5. h_kunte

    h_kunte New Member

    Joined:
    Jul 12, 2005
    Messages:
    238
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Nagpur, India
    IMHO, The best feature available with Opera is that we can control the bandwidth usage by checking the images to be opened. Theres an option for "cached images" or "no images" & I find it very useful...Especially with Dataone connection. I have observed that on a normal webpage we can save about 40-50 KB of bandwidth if we chose to open images from the cache rather than getting them streamed...

    This is indeed a big big advantage over IE...

    What say??

    HK
     
  6. Akshay

    Akshay Active Member

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    1,121
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Pune
    I have been a big fan of opera but lately I have developed a liking for firefox.. it is a gr8 browser... even better than opera. Firefox also has an option for disabling images. Prb. with opera aftr disabling images is that sometimes pages r not correctly displayed but with firefox there is no display prb.

    With tweaks available on the net, firefox can be tweaked for faster browsing and downloads
     
  7. gary4gar

    gary4gar GaurishSharma.com

    Joined:
    May 21, 2005
    Messages:
    4,094
    Likes Received:
    24
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Jaipur
    the best i like in opera is close button on every tab as in firefox u have to right click and then close the tab.also i like session save feature
     
  8. QwertyManiac

    QwertyManiac Commander in Chief

    Joined:
    Jul 17, 2005
    Messages:
    6,656
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    0
    Use TabX or TabmixPlus or many other extensions to get that close mark... what are extensions in firefox built for eh? Jus drooling or looking at?

    If you (for some purpose) are against exts, then wait for Fx 2.0 it will have inbuilt close buttons on each tab...

    Similarly use the Session Saver ext too ... :|
     
  9. Sourabh

    Sourabh Laptoping

    Joined:
    Aug 15, 2004
    Messages:
    2,206
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    and it is always nice to have some out of the box features rather than making your way and installing small stuff everytime you install it.
     
  10. Cool Buddy

    Cool Buddy Active Member

    Joined:
    Mar 31, 2006
    Messages:
    1,590
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Milky way
    The widgets, i thought, were bundled. I noticed today that not even a single widget is bundled, they need to be downloaded separately. Well actually nice for those who want quicker and smaller downloads i.e. those who are on dial-up connection.
    My question: can any one tell me how to configure a mail account?
     
  11. saurabh.sauron

    saurabh.sauron New Member

    Joined:
    Jan 19, 2006
    Messages:
    506
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Middle Earth
    Tools-Mail and Chat Accounts
    then create a mail account

    then u have to set up ur POP and SMTP settings. then decide if u need a secure connection or not.
     
  12. forever

    forever filth is me

    Joined:
    Apr 26, 2006
    Messages:
    297
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    1 thing, i have opera 8.51, DAP doesnt integrate with opera by default (i have an evaluate version of DAP), so what do i need 2 do , r there plugins,
    tell links if u plz...
     
  13. sidewinder

    sidewinder New Member

    Joined:
    Jul 24, 2004
    Messages:
    628
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    West Bengal
    wish firefox could be started as fast as opera!!!!!
    As far as the premature download problem..i like it and it saves a lot of time for me
     
  14. OP
    OP
    go4saket

    go4saket 9437077259

    Joined:
    Sep 21, 2005
    Messages:
    1,264
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Sambalpur, Orissa
    @ forever : You already have a integrated download feature inbuild in Opera and its pretty good. Infact I persnonally felt its better than DAP as there are no adds etc. So try it. I am sure you will leave DAP, the way I did...
     
  15. blackpearl

    blackpearl The Devil

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    1,082
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    48
    Location:
    0x02AE88C6FF
    Opera is the BEST .... no doubt about that. It comes preloaded with all features that FF extensions gives u.
    It is faster than FF.
    Consumes less memory than FF.
    Lots of nice features like 'reload from cache', option of not loading any images at all etc.
     
  16. OP
    OP
    go4saket

    go4saket 9437077259

    Joined:
    Sep 21, 2005
    Messages:
    1,264
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Sambalpur, Orissa
    No doubt Opera is very fast and really good, but the history feature is something that lets it down. In IE, the history feature works really great and you can always reload your previous visited webpages in offline mode as their contents are stored for future offline viewing. The same feature is also available in Opera but I tried it many times and every time I saw that rarely any webpage opened in offline mode. Now, is this a bug in Opera or is there any tweak to overcome this...
     
  17. blackpearl

    blackpearl The Devil

    Joined:
    Feb 15, 2006
    Messages:
    1,082
    Likes Received:
    35
    Trophy Points:
    48
    Location:
    0x02AE88C6FF
    A lots of such annoyances in Opera is fixed in the upcoming version 9, like better history feature and adblock. I tried the Opera9 preview version but its unstable. Anybody tried the new beta version (ver 9.0b)? Is it OK?
     
  18. OP
    OP
    go4saket

    go4saket 9437077259

    Joined:
    Sep 21, 2005
    Messages:
    1,264
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Sambalpur, Orissa
    Yes, I am using V9 and its absolutely fine. Yes, ofcourse it has some new features like bittorrent search, bittorrent download, adblock, but the history feature seems to be the same...
     
  19. ashfame

    ashfame New Member

    Joined:
    Mar 30, 2006
    Messages:
    761
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Delhi / Jaipur
    I use opera 8.54 & DAP 8
    how can i integrate dap with opera, i don't want downloads to start in transfer.
    Hav updated the dap to integrate it with opera.
    but still.........
    is there option for disabling transfer in opera.
     
  20. casanova

    casanova The Frozen Nova

    Joined:
    Sep 25, 2004
    Messages:
    1,641
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Trespasser in Virtual Land
    In opera, I like the copy to note feature. But this is saved in C:\Documents and Settings\Casanova\Application Data\Opera\Opera. And my windows gets corupted at any time. So, at times , I even lose my notes. Is there any way to change its location. My opera is installed in f:\apps\opera. So, can we change the default location for notes and mails and profiles to be in the opera dir.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page