IRC basics

Discussion in 'QnA (read only)' started by Maverick340, Aug 14, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Maverick340

    Maverick340 New Member

    Joined:
    Mar 19, 2004
    Messages:
    635
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    HI , i wanted to learn the basics of IRC . What are the different servers and how do you shre files on them . What is DCC ? etc etc..
    I also wanted to know if you can configure mIRC for cahtting on LAN ..
     
  2. siriusb

    siriusb New Member

    Joined:
    May 12, 2005
    Messages:
    1,171
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chennai, India, Asia, the Earth, the Solar system,
  3. mediator

    mediator New Member

    Joined:
    Mar 18, 2005
    Messages:
    2,491
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    0
    Location:
    In ur Evil Mind!
    Not much I know.............but IRCs are older version of modern chat! Just like the stuff u see in old hacking films like "Hackers" where a person logs into a room and then the chat with others begins.
    Its actually very convenient if u want to have a college gathering online! "IRC" or "X-CHAT" program of fedora 5 is very nice for this! Check it out.........for other stuff u asked......log onto any one irc servers in the given list of this program and then u can ask the regular members there who actively chat there!

    I think digit shud also make an IRC server....then digit forum+IRC will rule the whole net!
     
  4. QwertyManiac

    QwertyManiac Commander in Chief

    Joined:
    Jul 17, 2005
    Messages:
    6,656
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    0
    Digit IRC exists but no longer contains visitors...
     
  5. mehulved

    mehulved 18 Till I Die............

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    5,790
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India, Mumbai, Marine Lines
    That is except me.
    Also type
    Code:
    /help
    in the mesage box and it give you list of all commands. Then to know more about a command type
    Code:
    /help <command name>
     
  6. Sykora

    Sykora I see right through you.

    Joined:
    Sep 10, 2005
    Messages:
    597
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chennai
    I didn't know digit had an IRC channel. Where is it?
     
  7. mehulved

    mehulved 18 Till I Die............

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    5,790
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India, Mumbai, Marine Lines
    It is on
    server : irc.stardock.com
    channel : #thinkdigit
     
  8. QwertyManiac

    QwertyManiac Commander in Chief

    Joined:
    Jul 17, 2005
    Messages:
    6,656
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    0
    You are alive on that too? o_O Why waste pings there :p
     
  9. mehulved

    mehulved 18 Till I Die............

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    5,790
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India, Mumbai, Marine Lines
    Cos few people pop up there sometimes. There were two visitors in last two days. Sourabh and knight17.
    Also, you can download XChat for windows as it's free and very good.
     
  10. vandit

    vandit New Member

    Joined:
    May 31, 2005
    Messages:
    458
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    If I had a webcam u could have seen me, before you
    how do i get onto the IRC channel????
     
  11. mehulved

    mehulved 18 Till I Die............

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    5,790
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India, Mumbai, Marine Lines
    See my above reply. Use XChat.
    To get to digit IRC room
    1) Create a new server and name it stardock
    2) Click on edit and change the server name to irc.stardock.com/6667
    3) In channels to join type #thinkdigit
    4) Cllick on Close button
    5) Highlight Stardock and click on Connect button.

    Also check this site for more on IRC commands http://www.irchelp.org/irchelp/misc/ccosmos.html
     
    Last edited: Aug 16, 2006
  12. ilugd

    ilugd Beware of the innocent

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    i can connect to the net only through a http proxy. No SOCKS on that. Is there any client for this situation?
     
  13. QwertyManiac

    QwertyManiac Commander in Chief

    Joined:
    Jul 17, 2005
    Messages:
    6,656
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    0
    I dunno but you can try the Opera's inbuilt IRC too. Just type irc://irc.stardock.com
     
  14. mehulved

    mehulved 18 Till I Die............

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    5,790
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India, Mumbai, Marine Lines
    In XChat check in Settings => Preferences => Network =>Network Setup
    I think that should do it.
     
  15. chesss

    chesss mera kutch nahi ho sakta

    Joined:
    Oct 22, 2005
    Messages:
    876
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Delhi
    Dude, just use Opera's irc client, you won't need to learn anything then :D . Its very very easy.
     
  16. QwertyManiac

    QwertyManiac Commander in Chief

    Joined:
    Jul 17, 2005
    Messages:
    6,656
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    0
    Yes but it lacks so much of stuff! IRC is never fun without a client made specially for it, damn, IRC's so geeky :D
     
  17. Sykora

    Sykora I see right through you.

    Joined:
    Sep 10, 2005
    Messages:
    597
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chennai
    Do you know how to do this with Irssi? I'm also behind a very restrictive http proxy.
     
  18. mehulved

    mehulved 18 Till I Die............

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    5,790
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India, Mumbai, Marine Lines
    You forgot to RTFM :)
    Read
    Code:
     man irssi
    I think you need to make some changes to /etc/irssi.config for global or ~/.irssi/config file for local changes, that's what I made out of man pages. I haven't used proxy before so well I don't know much about proxy yet.
     
  19. ilugd

    ilugd Beware of the innocent

    Joined:
    Dec 25, 2005
    Messages:
    1,009
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    thanks for the replies.
    xchat is shareware, so i am not too eager to use it.
    Opera seemed a good idea and the interface looks good, but when it is trying to fetch the room list it says 0 rooms. Is it a proxy thing?
    Also, i guess irssi is only for linux. right?

    This irc stuff has left me tired and frustrated.
     
  20. mehulved

    mehulved 18 Till I Die............

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    5,790
    Likes Received:
    44
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India, Mumbai, Marine Lines
    Who said XChat is shareware? I don't know if irssi exists for windows. But, I don't think it does. Opera thing is becase of proxy surely.
    Get XChat that's the best. I myself use XChat here on linux, it's also available for windows.
    BTW, get version 2.x, as it's based on GTK so it would be better.

    XChat is released under GPL, see this http://www.xchat.org/about/. You must be confused with mIRC.
     
    Last edited: Aug 16, 2006
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page