Cassette to Cd

Discussion in 'QnA (read only)' started by ganesh_2218, Nov 15, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ganesh_2218

    ganesh_2218 New Member

    Joined:
    Mar 26, 2004
    Messages:
    113
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chennai
    Hai frens,

    If i buy an english cassette can i convert it to cd with the same quality as it was there. Tell me the software and hardware to do it. Or give me the link of an website.


    Bye.
     
  2. drgrudge

    drgrudge Another Brick in the Wall

    Joined:
    Jul 21, 2004
    Messages:
    3,026
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Dubai/Chennai
    he he, this was already published in digit....

    check out:sep 03 issue.....,(from page 93) the cd had all the reqiured sf.
    and btw, u cant get a near cd quality, no mater what u do....
     
  3. Wizard

    Wizard New Member

    Joined:
    Nov 5, 2003
    Messages:
    131
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chennai,,,TamilNadu


    The Best Solution to this is ....... CONTACT SMOOTH CRIMINAL @ digit forums ...

    he is an XPERT :p
     
  4. amitsaudy

    amitsaudy New Member

    Joined:
    May 15, 2004
    Messages:
    525
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    Exactly same quality is not possible.
    There is bound to be some loss in the picture quality
    depending on the condition of your cassete(Tape is mag media)
     
  5. cooljeba

    cooljeba The Photoshop Guy

    Joined:
    Jun 30, 2004
    Messages:
    606
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    On Your monitor!
    hmm.... most of the time when u convert the cassette to .wav u need to connect the speaker out of you tape to the line in your sound card. Now if you play the songs you can hear it on your speakers.. now install Musicmatch jukebox and select the source as line and start the recodding..... else you can also use audiograbber :)
    but u can't expect the same quality as CD there will be some noise ;)

    ..:: peace ::..
    Jeba
     
  6. swatkat

    swatkat Active Member

    Joined:
    Mar 12, 2004
    Messages:
    2,060
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Shimoga/ಶಿವಮೊಗ್ಗ
    You can do this using a software called Audacity.Select the Recording Source in Audacity as "Line In" and then connect the Head Phone Jack of ur Tape Player to the Line In of ur PC.Then click Record button in Audacity and then Play the music in Tape Player.
    Keep in mind to set the BASS and TREBLE of ur Tape Player to MINIMUM position to decrease disturbance and also adjust Volume of the Tape Player so as to get optimaum clarity.By this u can get good results.But u have to some test recordings to get good clarity.
    Download Audacity at:-
    http://audacity.sourceforge.net/

    [​IMG]
     
  7. Saharika

    Saharika New Member

    Joined:
    Oct 18, 2004
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    notice

    well notice that the fig shown is old version of audacity
    the new version is available now
    just info
    tks
    saha
    just things are somewhat diff but almost same
     
  8. Aseem Nasnodkar

    Aseem Nasnodkar New Member

    Joined:
    Jan 10, 2004
    Messages:
    255
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Panaji - Goa
    record thro line-in. Use musicmatch jukebox 4 it.
     
  9. SmoothCriminal

    SmoothCriminal New Member

    Joined:
    Mar 28, 2004
    Messages:
    331
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Chennai
    Dude.. Music Match JukeBox is a Shareware and this trial version, i dont think it allows line-in recording.. SOundForge is good, thou i personally recommend harddiskogg.. Thats wat i recommend to my customers..
    Its simple, efficeint and easy to use..

    You can download it from here.. (U also need to download a Lame MP3 DLL from the link mentioned on the site)

    http://www.fridgesoft.de/harddiskogg.php

    If u need the seetings on your computer like setting line-in etc so as to obtain max performance with the manual for using it mail me..
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page