Black Out

Discussion in 'QnA (read only)' started by saiaspire, Feb 18, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. saiaspire

    saiaspire Guest

    After booting and when i start to work on my PC, suddenly the monitor goes black but the pc does not hang. Sometimes, during boot up itself, after the windows xp loading screen goes, it becomes black. If i force shutdown and restart again, windows gives me a error saying" Windows did not start properly, this may be due to a recent hardware or software change....." and Gives me options like Safe Mode, Last Know.... and Start Normally.

    Please help me!

    I checked for bad sectors, but it reported none.
     
  2. ashu888ashu888

    ashu888ashu888 Core i7 (nehalem) Owner

    Joined:
    Jan 22, 2005
    Messages:
    3,472
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Mumbai
    As a safety precaution, jus start ur PC in SAFE MODE and uninstall the Drivers of ur Graphics Card (if u hv one) and then reinstall it and start ur PC normally.

    If u do not hv a AGP card, then was there any s/ware that u recently installed on ur PC ?or any H/ware conflicts appear in ur PC ??(the last time it started normally) ??

    Please post ur results and do mention ur PC Configuration to help u more, as this is an imcomplete info tat i hv so im giving u a reply.

    Cheers n e-peace....
     
  3. grinning_devil

    grinning_devil New Member

    Joined:
    Dec 3, 2004
    Messages:
    1,046
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    South Side Crater, Mars
    monitor goes black.... whats the colorof LED...green...blinking or orange ???
     
  4. OP
    OP
    saiaspire

    saiaspire Guest

    Monitor

    The led is blinking green and i also tried reinstalling the graphics drivers, didn't work.

    CONFIGURATION
    ASUS MOBO P4P800-VM
    P4 2.6 HT
    NVIDIA 6600
    512MB RAM
    LITE-ON COMBO
    SAMSUNG 763DFX MONITOR
    SAMSUND 40GB 7200RPM HDD

    Also, I use Avast! Antivirus and Microsoft Antispyware for protection.

    Thanks in advance.
     
  5. rachitar

    rachitar New Member

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    201
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    1)Check the directx version you have,upgrade to 9c
    2)Install the latest graphics card drivers and see that the drivers are compatible with WinXP,type dxdiag in Start->run and bring up directx.
    3)What resolution/frequency are you using?
    4)Is this happening on a new PC i.e. you just bought it.If otherwise revert to the last known configuration mode
     
  6. rajas700

    rajas700 New Member

    Joined:
    May 2, 2005
    Messages:
    687
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    If u have any Linux Live cd use it and check whether monitor work's in it........If it fail's there also mean ur monitor life is out...........And these may also happen due to overheat....check it out...........
     
  7. OP
    OP
    saiaspire

    saiaspire Guest

    Monitor Resolution: 1152x768, 75 hz, 32 bit.
    Nvidia Driver: 81.85
    The fans in my cabinet are working properly. I have checked temperatures, they don't cross 45c during gaming.
     
  8. rachitar

    rachitar New Member

    Joined:
    Nov 26, 2004
    Messages:
    201
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    1152 by 768???
    Thats odd cause its ratio comes out to be 1.5
    Try 1024 by 768 or 1152 by 864 and see
     
  9. OP
    OP
    saiaspire

    saiaspire Guest

    Sorry

    My resolution is 1152X864.Sorry
     
  10. rajas700

    rajas700 New Member

    Joined:
    May 2, 2005
    Messages:
    687
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Dose this happen's when u playing game???Or while working some other thing????
     
  11. OP
    OP
    saiaspire

    saiaspire Guest

    Happens?

    It happens only after my antivirus does a program update to itself. I use Avast!.
     
  12. rajas700

    rajas700 New Member

    Joined:
    May 2, 2005
    Messages:
    687
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Re: Happens?

    Better try by reinstalling the antivirus.Avast make's many problem better go with AVG or Norton.
     
  13. OP
    OP
    saiaspire

    saiaspire Guest

    Avast!

    Reinstalling didn't help. Avast! is surely better than many paid AV'S like Norton and Mcafee
     
  14. rajas700

    rajas700 New Member

    Joined:
    May 2, 2005
    Messages:
    687
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Re: Avast!

    Better reinstall the os...........ur problem seem's strange.........
     
  15. readermaniax

    readermaniax New Member

    Joined:
    Jul 19, 2005
    Messages:
    553
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Hey you Have a Corrupted OS!.....reinstall it ....i too had the same problem
     
  16. OP
    OP
    saiaspire

    saiaspire Guest

    Thanks

    Thanks guys, I will reinstall my OS.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page