Assemble a pc for me techies!

Discussion in 'QnA (read only)' started by neeravkothari, Jul 27, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. neeravkothari

    neeravkothari New Member

    Joined:
    Jul 20, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    assume i have 50000 rs budget and that i want a pc for gaming and internet. show me the best conif u can give. if possible include a price of the matriels listed.
     
  2. aadipa

    aadipa New Member

    Joined:
    Feb 12, 2004
    Messages:
    997
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Palghar, Mumbai
    AMD 64 2800+
    K8V
    512 MB
    FX 5700
    160 GB
    DVD Drive
    CD-RW
    FDD

    17" Samtron
    Microsoft Keyboard
    Logitech Opti Scroll Mouse
    Creative 5.1 Spk

    donno current rates but this will be just higher than 50k
     
  3. OP
    OP
    neeravkothari

    neeravkothari New Member

    Joined:
    Jul 20, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    what is k8v? u forgot to mention the motherbo and chipset. i would go for pentium p4 3.4 extreme edition with ht instead.


    what do u think about this. how much would this cost?...
    :arrow: intel 925x mobo
    :arrow: 1gb ddr2 sdram
    :arrow: intel cabinet (if they manufacture)
    :arrow: p4 3.4 extreme edition with ht technology
    :arrow: cdrw 52x24x52
    :arrow: dvdrw
    :arrow: floopy drive
    :arrow: logitech keyboard
    :arrow: optical mouse
    :arrow: 120gb seagate hdd 7200rpm or higher
    :arrow: windows xp professional edition
    :arrow: best linux distro.
    :arrow: 15" colour monitor. flat panel.
    :arrow: creative speakers. (novice about this)
    :arrow: a graphic card from the money left. maybe geforce 4.
     
  4. blade_runner

    blade_runner New Member

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Goin for Intel wud be foolish cuz as of now they dont offer better value than an AMD machine. Go for an AMD64 as is a future-proof solution. U might have to spend a little more though but heck u get future compatibilty. Also if possible wait for the socket939 mobos for AMD64.

    AMD 64 2800+ 9.5k
    Asus K8v mobo 7k
    Transcend/Corsair 512Mb DDR400 6k
    Hdd Samsung/Seagate 160GB 6k
    Monitor 17 6k
    Kbrd+mouse 1k
    Sony/Liteon Cd-rw 1.7k
    Creative sound blaster sndcrd 2k
    Creative 4.1 3.2k
    Radeon 9800pro 12.5k

    Total 55k. U can mix and match other components for ur budget like get 120 GB Hdd instead of 160. Get RAm frm hynix (although not recommended) which is cheaper. Get a cheaper Mobo like Gigabyte K8VT800m for 5k.
     
  5. OP
    OP
    neeravkothari

    neeravkothari New Member

    Joined:
    Jul 20, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    thanks for ur configurations aadipa and blade_runner. one thing gopod about intel mobos is it comes with on board sound and graphic cards.
     
  6. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    ull get onboard sound and graphics on amd boards as well
    for onboard graphics look for boards with nforce2 chipset
    apart from this the config u mentioned..
    well first and formost the pentium 4 extreme edition will not support the 925 chipset ... or rather vice versa
    the new pentium socket lga 775 ( 925/915 chipsets) will support the newer processors with the same socket
    now lets calculate
    the mobo when it hits ....
    the top of the line would touch a 15k easy
    the processor not sure ... maybe another 15k ?
    ddr2 ram is not supported on the 925 chipset .. or rahter those boards wont be out for sometime now
    so corsair 1gb ddr400 ram would cost u nuthin less than 12k
    intel doesnt manufacture cabinets ....
    so a normal cabinet + smps ... ard 1200-1500
    cdrw = 1750-1850
    dvdrw = 7500-13000
    FDD = 300
    logitech kbd+optical mouse wired = 1150
    winxp ... = god knows ... 8k or soemthing ?
    best linux distro = 1500
    for that config 15" is tooo less
    anyways ull get it for ard 5k
    this crosses probably the 70k mark atleast ...
    so u need to be sure abt ur hardware ... u cant go in for new hardware for a budget of 50k
    for all the top of the line things ... i think u need a min. of 1lac ... 1.5 would be best ... and i mean MINIMUM. .. then too ur pc will be outdated technology wise within the year ;)
    anyways go in for what these guys suggested ... its the best u can afford ...
    the creative sound card get the 5.1 value edition ...
    i think thats what blade was talkin abt
    and for the speakers ... well look into it ... go in for a 5.1 if u can .. z it would just be a waste otherwise ..
    or for now u can settle for the onboard 6.1 channel audio and get the sound card some other time
     
  7. OP
    OP
    neeravkothari

    neeravkothari New Member

    Joined:
    Jul 20, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    well first of all i have chexked out the intel website for 925 series mobos. they do support p4 entreme edition uptil3 .4 ghz and ddr2 500mhz rams.
    btw if it crosses 70k then its much better to get an apple e-mac for the same price. by the way i have started a new forum on apple macs. please feel free to educate me. thanks.
    Neerav
     
  8. blade_runner

    blade_runner New Member

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Dunno exactly but i heard DDR2 isnt that much of a hot property. I dont remember exactly where, but i heard that DDR 2 isnt that gr8 a performer. Correct me if i m wrong. And th config i gave u touches 55k which is ok i guess.
     
  9. OP
    OP
    neeravkothari

    neeravkothari New Member

    Joined:
    Jul 20, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    i think my next computer willl be an apple emac :D
     
  10. blade_runner

    blade_runner New Member

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Gr8 for ya. U can forget most games then ............
     
  11. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    lol yeah
    make sure ur ready for the shit
    @blade_runner
    ddr2 performs either equally or better than ddr
    i think the difference is the voltages it runs on !!
    ddr2 saves up a lot of power
    ddr for now is stated at max 533
    ddr2 will debut at 533 and touch 800 very soon !!
    well atleast thats what i read somewehre
     
  12. blade_runner

    blade_runner New Member

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Source: Xbitlabs
     
  13. theraven

    theraven Active Member

    Joined:
    May 5, 2004
    Messages:
    2,912
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    off to "never ever" land
    hmmyeah
    then whats the point in bringin in ddr2 at lower than 600 speeds
    damn these guys do anythign !! lol
    anyways u hope u know i wasnt arguin .. i did read it somewhere ...specially the voltage part
    infact lemme see ...
    aahh ok here it is
    and so on and so forth ...
    i really dun get why they've hyped it up if there arent gonna be any other obvious advantages in using it ?
    well anyways i guess the MOO point is that we're gonna be stickin to DDR memory for another year ... hopefully 533Mhz ones ..
    Corsair here i come !
     
  14. blade_runner

    blade_runner New Member

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    No probs man !!
     
  15. spykids_666

    spykids_666 Guest

    CONFIG FOR U

    HHHMMMMMMM! U GOT 50,000

    GO FOR THE FOLLOWING

    INTEL 2.8GHZ
    512MD DDR (400MHZ)RAM
    200 GB HDD.
    LG 17" MONITOR (FLAT, NOT TFT)
    SAMSUNG CD-RW.
    A GRAPHIC CARD 128MB (ARROUNG 12000, SHOULD DO THE TRICK)
    KEYBOARD AND MOUS ( AS U PREFFER)
    INTEX SPEAKERS(2000W,I.E 1200 BUCKS)

    WHAT ELSE DO YOU WANT TO KNOW
    GO FOR INTEL 865 GBF MOTHER BOARD.(64MB INBUILT GRAPHIC CARD)
     
  16. blade_runner

    blade_runner New Member

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    LOL ! for 50 he cud get a AMD 64 rig y wud he go for a Intel 32 bit PC ??
     
  17. aadipa

    aadipa New Member

    Joined:
    Feb 12, 2004
    Messages:
    997
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Palghar, Mumbai
    bcoz P4 will give him a chance to get a good AGP card and good Speakers as cost of P4 2.8c + D865GBF is nearly same as Athlon 64 2800 & u will have to get a system board too....
     
  18. blade_runner

    blade_runner New Member

    Joined:
    Nov 6, 2003
    Messages:
    1,103
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    India
    Good AGP card: I think the radeon 9800 qualifies for one ;).
    I think 4.1 from creative are fair enuf for gaming and listening to songs.
    I know the cost of the AMD 64 proccy is high but then look u are getting future proof stuff isn't it ? And to top it AMD has reduced the prices of their AMD 64 proccys. And plus the config is within his budget so i guess thats fair enuf.
     
  19. OP
    OP
    neeravkothari

    neeravkothari New Member

    Joined:
    Jul 20, 2004
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mumbai
    i hear that there are many few 64 bit apps yet. why would i then go for 64 bit pc? what if my 32 bit apps don't work on it?
     
  20. ujjwal

    ujjwal New Member

    Joined:
    Dec 1, 2003
    Messages:
    780
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No fear of 32 bit applications not working, 64 bit computers are future proof as if software jumps to 64 bit, then 32 bit pcs will become obsolute. Go for 64 bit if you have money. 64 bit is faster as at one time it addresses a greater amount of data.
     
Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page