Front panel audio port is not working

Discussion in 'Hardware Q&A' started by fz8975, Aug 29, 2011.

  1. fz8975

    fz8975 .

    Joined:
    Jun 19, 2011
    Messages:
    615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    My front panel audio port is not working
    USB ports are working fine ...

    help !!!!
     
  2. d6bmg

    d6bmg BMG ftw!!

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    6,722
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata, India
    Check the audio panel connectors to the motherboard and see whether any port is loosely connected or disconnected or not.
     
  3. OP
    fz8975

    fz8975 .

    Joined:
    Jun 19, 2011
    Messages:
    615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    i've checked that its not working ..
    any other suggestion ??
     
  4. pimpom

    pimpom New Member

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Messages:
    1,357
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Check if front audio is enabled in software audio controls.
     
  5. johnybravojr

    johnybravojr New Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    86
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    What motherboard is it? I had the same problem before with an Asus MoBo(don't remember the model). I cracked my brain literally to get it working. Then it was the vendor's turn. We tried audio drivers, different ports, different headphones, it just wouldn't work. The vendor was a tech enthusiast, so he took it as a challenge to get it working. They usually dismiss such complaints by asking the user to use the back panel instead.

    Finally he sent the MoBo to R***i Perepherals and got me a slightly upgraded MoBo and then it worked. Its an Asus P5QL Pro if I remember correctly. I spent hours to get it work. I strongly recommend you to ask them to check the Motherboard, or you will waste time and energy in vain.

    I was told by the vendor that most MoBo manufacturers doesn't give a damn about the front panel, and most often the customer ends up using the back panel.
     
  6. OP
    fz8975

    fz8975 .

    Joined:
    Jun 19, 2011
    Messages:
    615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    front panel audio is enable in the software which controls audio (realtek)
    mobo - asus p5gz mx
    it was working fir more than a year
    but now it doesn't

    may be i have to get 'used to' with the back panel ...
     
  7. asingh

    asingh New Member

    Joined:
    May 28, 2008
    Messages:
    5,317
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New Delhi
    ^^
    Not really. Just re-do the internal wiring once.
     
  8. d6bmg

    d6bmg BMG ftw!!

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    6,722
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata, India
    Why are you censoring rashi's name? :unsure:
     
  9. OP
    fz8975

    fz8975 .

    Joined:
    Jun 19, 2011
    Messages:
    615
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    will try that tomorrow :-|
     
  10. mithun_mrg

    mithun_mrg Active Member

    Joined:
    Oct 1, 2003
    Messages:
    1,338
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Assam
    @op firstly what chassis u have i have i have seen 70% of those cheap cases FP dosen't work consistently try for getting a replacement FP module from the dealer if avilable
     
  11. johnybravojr

    johnybravojr New Member

    Joined:
    Jan 12, 2009
    Messages:
    86
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Lol. I wasn't sure if I could mention names here! :blink::noob:
     
  12. anshul_sood

    anshul_sood New Member

    Joined:
    Nov 22, 2004
    Messages:
    49
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Game world
    Try to update your audio driver. I too had the same problem in my pc last time I formatted
     
  13. d6bmg

    d6bmg BMG ftw!!

    Joined:
    Aug 6, 2011
    Messages:
    6,722
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Kolkata, India
    Buddy, this is an open forum. You can mention any mane related to respective discussion without any hesitation.

    Back on your problem, you may even try to update your audio drivers. Just my 2 cents. :)
     
  14. BL1S

    BL1S New Member

    Joined:
    Apr 17, 2012
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    ASUS motherboard doesnt support HD AUDIO it has only 1 SLOT for Normal audio ... welll Go to BIOS > ADVANCED > FRONT PANNEL SETTING > SET IT AC97 to HD AUDIO may be this will help in this :/

    sorry for Bad ENGLISH !
     

Share This Page